Klubben ordnar dataträffar med föredrag minst en gång i månaden - ca 150 hittills.
Här kan du läsa om dem.
Vad är Dataträffen?  

Här hittar du en programförklaring

Nedan kan  se vad vi gjort
vid
våra senaste träffar
.
DU kan hjälpa till, läs här. Antingen är det inte många som klickat på den länken eller så har alla varit för blygsamma för att   sedan höra av sig. Men vi fortsätter tjata.
Alltså:
LÄS HÄR!

Nästa dataträff:
Erfarenheter av Windows 10
Tisdagen den 15 december, 2015

Plats: Tellus Fritidscenter, Drakenbergssalen, Lignagatan 8,  Buss 4 eller 54 till Hornstull, T-bana Hornstull.
Tid: 9.30 – ca 12.00
Pris: inträde 20 kr, kaffe med bröd 30 kr

Obs tid och plats!

Vi kommer att berätta om erfarenheterna av Windows 10 som vi samlat på oss under hösten

och bland annat  prata om följande:

 • Hur ska man förbereda sig för uppgraderingen?
 • Vilka skillnader är det mellan Windows 10 och de föregående versionerna?
 • Skrivbordet och Startmenyn.
 • Det finns en ny webbläsare, Microsoft Edge.
 • Utforskaren, som kan nås från flera ställen.
 • Inställningsmenyn och Kontrollpanelen.

Välkomna

Foto- och Dataträffsredaktionen


Höstens  program för Dataträffarna slutar i och med  decemberträffen
Vårens träffar kommer det förstås information om senare, men inte före nyår.
Inbjudan till dataträffarna sänds ut ca en vecka innan varje träff.Du som har önskemål och idéer om lämpliga teman för våra dataträffar, kontakta Rolf Gillemyr.  Eller skriv dina förslag i vår nya idé-bank Förslag till kurser och dataträffar

Du kan göra en insats!

Många av dem som varit på någon av våra dataträffar har sagt att de varit glada för att de under trivsamma former fått möjlighet att lära sig mera om hur de kan använda sin egen dator. I klubben finns många som vet mycket om datorer men som hittills lyckats behålla kunskapen för sig själva. Skall vi kunna fortsätta med träffarna måste vi hitta flera som berättar för oss andra om ämnen de kan.

Antalet ämnen är närmast oändligt, t.ex. hur man hanterar DVD, filhantering, tangentbordskommandon, verktygs- och menyraderna, installation och avinstallation av program, Internet, e-post och ordbehandling.

Du kan säkert själv komma på flera ämnen som skulle intressera vetgiriga seniorer. När du bestämt dig för att du kan hjälpa till, skicka ett mejl till rolf.gillemyr@hotmail.com Tidigare träffar:

Windows 10
Torsdagen den 15 oktober, 2015

Windows 10 är det senaste operativsystemet från Microsoft. Ni har säkert läst och hört mycket om det den senaste tiden. Flera av er har redan uppgraderat era datorer och skaffat erfarenhet, medan andra avvaktat för att få lite mer information. Oavsett hur långt ni kommit så kommer ni att få en intressant eftermiddag.              

Klas Hammar från Microsoft AB,  presenterade Windows 10 och berättade hur vi ska göra för att uppgradera. Våra kunskaper om övervakning och integritet
Onsdagen den 23 september, 2015

Vår gäst var Mikael Herrala från F-Secure. 70 personer hade kommit för att lyssna, alltså fullt hus.
     Det är få av oss som är medvetna om hur mycket uppgifter om oss som samlas in och sprids över nätet. De flesta bryr sig heller inte så mycket. Vårt surfbeteende kartläggs hela tiden och uppgifterna sprids till annonsörer och sociala nätverk.
     Under hösten 2014 gjorde Novus på uppdrag av F-Secure en undersökning av människors kunskap om och attityd till olika former av övervakning. 1013 män och kvinnor i åldern 18-79 år deltog.   
     Enligt undersökningen är det bara 18 % av de tillfrågade som använder en tjänst för att blockera övervakningsförsök. Många tror att tjänsten inte behövs och ännu fler visste inte att det finns sådana tjänster.  Det är vanligt att man kopplar upp sig utan att tänka på säkerheten, t.ex. på platser där det är gratis wifi.
     Det är viktigt att man loggar ut logga ut efter att man använt tjänster som Facebook, Google, Twitter och Instagram. På så sätt minskar man möjligheten att de uppgifter som vi lämnar ifrån oss kopplas ihop.

Konkreta tips för säkrare surfning:.
* Sökmotorn har koll på nätet och dig. Det finns sökmotorer där man kan söka utan att ge avkall på integriteten.
* Sociala medier. Tänk på vilken information som läggs upp.
* Logga ut men fortsätt att surfa.
* IP-adressen. VPN ger en anonym adress.
* Så spåras du på nätet – cookies. En stor sajt med annonser kan sätta 20-50 cookies. Det går att stoppa genom att ändra inställningarna i webbläsaren.
* Uppdatera programmen.
*Byt lösenord.
* Se upp med gratis wifi.
* Ha koll på vilka appar du laddar ner.

Du registreras via mobilen dygnet runt så länge den är påslagen, även när du sover. En undersökning som DN gjort med en medarbetares mobil visade att mobilens geografiska plats hade registrerats över 10.000 gånger under sex månader, i snitt var 25:e minut. Loggning sker konstant, även när mobilen inte används.
     Här kan du se presentationen Övervakning och integritet. I slutet av presentationen finns länkar till bl.a. artiklar i DN och integritetsrapporten.

Rolf Gillemyr


Råd inför datorköp

Onsdagen den 3 juni, 2015

Vi hader besök av Daniel Carlsson från Inet AB, som gav oss råd inför datorköp samt teknik, trådlös och annan.
Några saker som Daniel  berättade omr:

 • den trådlösa utvecklingen i hemmet
 • hårdvarans utveckling 
 • 3G/4G, hur man förstärker för att få bättre mottagning i hemmet
 • vad vi ska tänka på när vi står i begrepp att köpa dator

Information och stöd från Polisen 
Torsdagen den 7 maj, 2015
fick vi besök av Robert Heurgren och Karin Holmertz från Polisen.
Karin visade nyttig info/tjänster på polisen.se. T.ex. hur man bokar pass och gör webbanmälan. Hon berättade också om  hur polisen arbetar med sociala medier.
Robert berättade om sina erfarenheter av IT-relaterade brott. Han gav oss också tips om vad vi ska tänka på för att skydda oss från att bli utsatta för brott och vad vi ska göra om vi blivit drabbade.


Ordning och reda bland dina bilder
Torsdagen den 9 april, 2015
berättade Jan Svensson  för oss hur vi kan få ordning på våra bilder som vi har lagrade någonstans i datorn. Det finns några olika sätt att få en struktur så vi kan hitta bilderna på barnbarnen och från semesterresorna. 
Det Jan berättar går också att använda för att göra en struktur till de dokument vi sparar. 
Här kan du se text och bilder om det som Jan berörde (det går att zooma för att se bilderna bättre)..


e-tjänster på Stockholms stads webbsida
Torsdagen den 5 februari, 2015 
fick vi information av Katarina Johansson från Stockholms rörande de  e-tjänster som finns på stadens webbsida, www.stockholm.se. 
     Sedan 2008 har staden utvecklat omkring 70 e-tjänster och några mobila appar.  Katarina  berättade hur du kan använda dem och  visade hur några av dem fungerar.


Är du trött på din trötta dator?
Tisdagen den 25 november, 2014
 
Christian Ewerlöf berättade om skillnaderna mellan Windows 7, 8 och 8.1 och varför det är bra att uppgradera till 8.1 Update.
Och om vad man kan göra med sin trötta dator?
Kanske uppgradera till:

 • Windows 8?
 •  Windows 8.1?
 •  Windows 8.1 Update? eller vänta på
 • Windows 10?
Christian redde ut begreppen och kom med användbara tips.
 
Välkomna
Foto- och DataträffsredaktionenTisdagen den 28 oktober, 2014
Hett just nu

Martin Appel från PC för alla kom för att berätta om det som är Hett just nu.
     Microsoft menar att det kommande operativsystemet, Windows 10, ska kunna köras på alla slags enheter. Det kan vara telefon, surfplatta, dator och TV.  Detta ska göras möjligt genom att använda ”molnet”
     Idag har många företag s.k. molntjänster. De tre stora är Microsoft med OneDrive, Google med Google Drive och Apple med iCloud. Men det finns också Dropbox och en relativt ny tjänst som heter Copy. Oavsett vilken tjänst man väljer så får man ett antal GB lagringsutrymme gratis. Hur mycket det är varierar lite mellan de olika tjänsterna. De kan sen utökas mot en rimlig kostnad om man skulle behöva mer utrymme. Varför kan molntjänsterna vara gratis? Tex Google tjänar pengar på riktad reklam när vi använder Googles sökmotor.
     Man ska inte vara alltför rädd att använda molntjänsterna eftersom data som ligger där inte är tillgängligt för alla, det krävs inloggning för att komma åt det.
     Allt blir digitalt. Musik levereras över Internet via tex Spotify. Film och TV-serier levereras av Netflix, Viaplay, HBO och Filmnet. De flesta dagstidningar finns tillgängliga på nätet men nätupplagan är inte lika omfattande som papperstidningen. Readly.se är en betaltjänst där man kan läsa tidskrifter, dagstidningar och böcker.
     En e-boksläsare är mer vilsam för ögonen än en surfplatta och dator. Så om man är mest intresserad av att läsa böcker så är en sådan att föredra.
     Man kan låna e-böcker på biblioteken. På www.laddaner.nu finns böcker som är äldre än 75 år och de får man ladda ner gratis.
     Storytel.se är en betaltjänst för ljudböcker.
     Klockan blir smart. LG Watch, Samsung Gear och Apple Watch är några exempel. I klockorna finns GPS, funktion för meddelanden, telefon, väder, mm. Vi har idag bara sett början på utvecklingen av en ny pryl som är bra att ha.
     iPhone 6 har betalfunktion inbyggd. Vi ska alltså kunna använda den för att betala och slippa kontokorten.
     I framtiden ska vi kunna använda telefonen som nyckel. Man ska t.ex. kunna använda telefonen i stället för plastkortet för att komma in i sitt hotellrum.
     Smarta glasögon. Google har presenterat smarta glasögon. Vart den utvecklingen tar vägen kan vi nog inte ens gissa. Här är det frågan om en dyr pryl, ca 15. 000 kr, men så är det också en liten dator man bär på näsan.
     Det är en spännande framtid vi går till mötes.

 Rolf Gillemyr


Tisdagen den 16 september, 2014

Uppstart
Vid höstens första träff fick vi besök av Södermalmsklubbens ordförande Lars Bogren.
     Lars berättade om hur Södermalmsklubben har utvecklats och blivit en av de största klubbarna i landet. Han berättade vidare om klubbens stödverksamhet som vi har på Kanelbullen där både medlemmar och icke medlemmar kan få hjälp med sina IT-relaterade problem.
     Vidare informerade Lars om de aktiviteter som är planerade under hösten. Klubben har ett omfattande kursprogram med stor spännvidd. Det finns nybörjarkurser för de som inte har någon datorvana, kurser i hur man hanterar surfplattor och smarta telefoner.

 Rolf Gillemyr


 Tisdagen den 22 maj, 2014
Gott och blandat

Dagens rubrik var Gott och blandat. Under den rubriken dolde sig tre ämnen, Backup, tips för sökning på Google samt OneDrive. Rolf Gillemyr delade med sig av sina erfarenheter. Ca 45 personer hade mött upp.

Backup (eller säkerhetskopiering med ett annat ord) är mycket viktigt om man inte vill riskera att förlora sina bilder och dokument om datorns hårddisk skulle gå sönder. Program för säkerhetskopiering ingår i Windows (och OS X för Mac) och det finns också andra program som är gratis att hämta från Internet.

Vilket media ska användas för säkerhetskopiorna? Det beror till stor del på hur mycket data som ska kopieras men också vad som är bekvämt och praktiskt. Om man inte har alltför mycket data kan det vara bekvämt att använda någon av de molntjänster som finns. Där kan man i regel få ett gratis lagringsutrymme på ca 5-8 GB och det räcker ganska långt om man inte har väldigt många bilder. Om man har många bilder kan Flickr vara en plats att fundera på. Det är också en typ av molntjänst men bara för bilder. Där får man 1000 GB gratis och det motsvarar enligt Flickr mer än 500 000 bilder.
En USB-sticka är ett annat bra alternativ och är liten. Man kan också använda en extern hårddisk som ansluts via USB-porten och de finns i en mängd fabrikat, storlekar och prislägen. Det är egentligen bara att välja det som passar bäst. Kom bara ihåg att göra regelbundna säkerhetskopieringar.

Tips för sökning på Google. Att söka på Google är enkelt men ger ofta en lång lista med svar. Då kan det vara svårt att hitta exakt det man söker. På Internet finns det tips på hur man skriver för att resultatet av sökningen ska bli bättre. Vi fick se prov på det och två bra länkar till tips finns i presentationen. Den ena länken leder till en plats där man direkt kan testa olika sätt att söka.

OneDrive är Microsofts molntjänst. Den är redan förberedd i Windows 8. För Windows 7 måste den installeras. Den kan också användas i Mac. Det finns också andra molntjänster, Google, Dropbox, iCloud m fl. I grunden fungerar alla på samma sätt. Att använda en molntjänst till backup är ett bra och enkelt alternativ.

OneDrive är enkel att använda. Man ska först definiera en mapp för OneDrive i datorn.    I den lägger man de filer man vill ska finnas i ”molnet”. Mappen synkroniseras med den som finns i ”molnet” och filerna kan därefter nås från andra enheter, som t.ex. surfplatta och mobiltelefon. Dessa måste dock först ha installerat en app. När man registrerar sig för OneDrive får man 7 GB gratis utrymme i ”molnet”. Om det sen inte skulle räcka kan man köpa mer.

I presentationen finns länkar till Microsofts hemsida där ni kan läsa mer om installation och användning. Om ni behöver stöd eller hjälp är ni välkomna till Kanelbullen. 

Dagens presentation finner ni här.
Några dokument om säkerhetskopiering och OneDrive som kan vara till hjälp.

- Backup i Windows 7
- Backup i Windows 8
- Kom igång med OneDrive
- Dela filer i OneDrive

Rolf Gillemyr


Tisdag den 6 maj 2014
Bilder i datormiljö

Dagens ämne var Bilder i datormiljö. Lennart Lysén höll presentationen inför ca 65 personer.

Lennart inledde med att peka på att bilder inte alltid funnits i digital form utan det var papperskopior, negativa filmremsor och diabilder. Även dessa bilder kan man nu läsa in i en dator och på så sätt kunna hantera dem på ett enklare sätt.
     Det vanligaste sättet att överföra bilder från en kamera till en dator är fortfarande via en USB-anslutning. För att sen organisera bilderna på ett bra sätt kan man använda Windows Fotogalleri eller kameratillverkarnas egna program. Men det går också bra att göra det utan dessa hjälpmedel. Det viktigaste är att man på ett tidigt stadium bestämt vilken namnstandard man vill ha på mapparna och bilderna i biblioteket. På så sätt blir det lätt att senare hitta rätt bild. Lennart gav exempel på bra namnstandard.
     Till varje bild, som tagits av en digital enhet, finns automatiskt en hel del information lagrad. Datum och tid när bilden togs och hur stor bilden är som datafil. Numera finns det kameror som också registrerar var jag tog bilden. Till all den här informationen kan man lägga till beskrivningar och taggar för att göra bilderna sökbara på ett bra sätt.
     Beroende på vad man ska göra med bilden bör man tänka på att ställa in kamerans upplösning på rätt värde. Om man ska skriva ut en bild på papper och göra en förstoring ska upplösningen vara stor. Ska man däremot bara titta på den i datorn kan den vara mindre. Värdet på upplösningen påverkar också bildens filstorlek.
     De gamla pappersbilderna, diabilderna och negativa filmremsorna kan överföras till datorn med hjälp av en skanner. Det finns flera typer av skanner och de hanteras på lite olika sätt.
     Vill man sen redigera bilderna på något sätt finns till exempel Windows Fotogalleri, Photoshop och Picasa. Hur mycket programmen kan göra varierar men det vanligaste är att man kan ta bort röda ögon och beskära eller vrida bilden.
    Lennart avslutade dagen med att presentera Flickr. Det är en är en lagringsplats för bilder. Bilderna laddas upp till en server någonstans i världen och därifrån kan man sen nå sina bilder från en dator eller smart telefon bara man har en internetuppkoppling. Flickr erbjuder 1 TB lagringsutrymme utan kostnad. Även här kan man organisera bilderna på det sätt man önskar och också komplettera dem med information.

Dagens presentation finner ni här.

Rolf Gillemyr

Tisdagen den 1 april 2014
PC eller surfplatta 

Dagens ämne Surfplatta eller PC? presenterades av Rolf Gillemyr inför ca 55 personer.

Surfplattor har blivit mer och mer populära. En surfplatta har många fördelar framför en PC, men har den allt jag behöver? Och vilket behov har jag egentligen?

 Vi fick först höra lite historik om persondatorn, internet och surfplattan. Persondatorn utvecklades i mitten av 1960-talet och kom ut till allmänheten i slutet av 1970-talet. De första tillverkarna var Olivetti, Commodore och Apple. Den första persondatorn från IBM kom ut på marknaden 1981. Den var ganska dyr och främst avsedd för kontorsbruk. Den första icke stationära persondatorn från IBM kom 1984. Den var stor och vägde 17 kg så den får betraktas som släpbar. Sen har utvecklingen gått fort. På 1990-talet kom flera tillverkare ut med bärbara datorer och de har sen alltefter tagit över marknaden från de stationära.
     Föregångaren till internet skapades 1969 av en militär forskningsanstalt i USA. På 1990-talet började privatpersoner använda internet. De första söktjänsterna kom 1994.  
     Föregångarna till surfplattorna var handdatorer som började användas i mitten av 1990-talet. Den första surfplattan började säljas den 30 oktober 2010 och det var iPad från Apple. Den blev årets julklapp det året. Sen har många tillverkare utvecklat surfplattor med operativsystemet Android.
     Efter den här uppvärmningen tittade vi närmare på vilka egenskaper de olika typerna av persondatorer har och jämförde sen med surfplattornas egenskaper.
     En stationär dator är ofta stor och måste externt tangentbord och skärm. Till fördelarna hör att det är lätt att uppgradera hårdvara i den och det går att koppla många externa enheter till den. Utbyggnadsmöjligheterna gör att den kan bli mycket kraftfull.
     Den bärbara datorn har idag bra prestanda som räcker för de flesta privatpersonerna. Det finns ett mycket stort utbud av olika modeller från många tillverkare. Generellt kan man säga att en bärbar dator är förhållandevis billig. Den har dock ett begränsat antal anslutningar men det är normalt inget stort bekymmer.
     Det har nu också kommit ut s.k. hybrider. De är ganska små till formatet och är en kombination av dator och surfplatta. De har pekskärm och riktigt tangentbord. Man kan ta bort tangentbordet och då blir det kvar en surfplatta.
     Numera finns surfplattor som bygger på operativsystemen Android, iOS och Windows. De är olika sinsemellan men har många egenskaper som är lika. De är små och lätta att bära med och batteritiden är lång. Mycket är förinstallerat och det man saknar finns att ladda ner i form av appar. Det finns flera hundra tusen appar, både för nytta och nöje. Surfplattorna är bra för epost och surf men sämre för ordbehandling och kalkyl eftersom de inte har ett ”riktigt” tangentbord. Det finns extra tangentbord att köpa men om man har det behovet kan det vara bättre att köpa en liten bärbar dator.
     Det är bra att tänka igenom vilka behov man har och sen välja utifrån dem. När man står framför säljaren i affären kan det vara för sent.

Bilderna som visades hittar du här       

 Rolf Gillemyr


Tisdagen den 4 mars, 2014
B-R-E-D-BAND

Dagens ämne var Bredband – Ett sätt att kommunicera på Internet. Tore Linderoth gjorde presentationen inför ca 50 personer (varav flertalet i bild ovan).
     Enligt Wikipedia är bredband ”Teknik för snabb datakommunikation”. Vad menas då med snabb datakommunikation? Jo, det är hastighet på Internet från 2 Mbit/sek och uppåt.
     För att kunna ansluta till Internet behövs någon form av dator. Det kan också vara en surfplatta eller smart telefon. Sen måste den ha en anslutning till någon form av nätverk för att komma ut på Internet. Det finns olika typer av anslutningar. Idag är det mycket vanligt i flerbostadshus att fastighetsägaren tillhandahåller ett fastighetsnätverk dit man kan koppla sin dator. Detta nätverk är sen anslutet till en teleoperatör. Kostnaden för anslutningen kan i vissa fall ingå i månadsavgiften men det är vanligare att den boende själv måste teckna ett eget abonnemang.
     Där det inte finns fastighetsnätverk kan andra typer av anslutningar bli aktuella. Det går att ansluta via telefonledning eller mobilt bredband. Det senare har fördelen att man inte är bunden till en anslutningspunkt i hemmet utan kan ta med datorn och Internet när man är ute och reser. Tänk dock på att inte använda mobilt bredband utomlands för det blir mycket dyrt.
     Vad är kostnaden för en bredbandsanslutning? Det finns många typer av abonnemang, de ska passa den som är en liten användare till den som är en stor och avancerad användare. Priserna blir också därefter. När det gäller det fasta bredbandet betalar man för hur snabbt man kan ta emot och sända data. För mobilt bredband tillkommer ytterligare en parameter och det är hur mycket data man kan ta emot/sända.
     Hur ska man då veta vad man behöver? Om man ska använda det för epost, betala räkningar, läsa några dagstidningar och surfa lite, då klarar man sej bra med en låg hastighet och liten datamängd. En användare som ser på TV, film eller hämtar hem filmer och andra stora filer behöver högre hastighet och stor datamängd. De flesta operatörerna kan översätta hastighet och datamängd till mer begripliga termer som kan hjälpa oss att välja rätt abonnemang.
     Efter Tores trevliga och intressanta presentation följde en frågestund där bredband och många andra angränsande frågor diskuterades.

Rolf Gillemyr

Tisdagen den 4 februari, 2014
SeniorNet Swedens nya hemsida m.m.

Den här dagen var ämnet SeniorNet Sweden. Maria Homman, kanslichef på SeniorNet Sweden, presenterade föreningen och dess mål. ”Vårt mål är att främja seniorers användning av digital informationsteknik för delaktighet i dagens samhälle”.
     SeniorNet är en förening som finns i många länder.  I SeniorNet Sweden finns 43 lokala klubbar. Södermalmsklubben är med drygt 500 medlemmar den näst största efter Göteborgsklubben. Totalt har föreningen idag mer än 8600 medlemmar.
     Vi var ca 40 personer som fick en genomgång av föreningens nya webbsida som lanserades i slutet av oktober förra året. Den består av en publik del och en medlemsdel. Båda delarna är logisk uppbyggda med tydliga knappar som leder in till djupare information inom varje ämne. Den publika delen har bland annat information om SeniorNet Sweden och dess verksamhet, styrelse och historia. Där finns också länkar till de lokala klubbarna, information om hur man blir medlem och vad ett medlemskap innebär. Men den viktigaste länken kanske är till medlemssidan.
     Man loggar in till medlemssidan med sitt medlemsnummer och det personliga lösenordet. Den översta blå raden har klickbara ord som leder till första sidan av SeniorNet Sweden, kontaktuppgifter till föreningen, första medlemssidan, den egna klubbens hemsida (i vårt fall Södermalmsklubben) och slutligen utloggning från medlemssidan. Denna översta rad finns med på alla webbsidor så länge man är inloggad. Genom att klicka på ”Medlemssidor” kommer man till den första sidan och kan göra nya vägval.  
     Medlemssidan har 15 knappar uppdelade inom olika områden. Här följer en kort beskrivning av deras innehåll från övre vänster till nedre höger hörn.
•    Min profil. Här kan man uppdatera sina personliga uppgifter, t.ex. om man bytt adress. Här kan man också byta lösenordet till medlemssidan.
•    Nyhetsbrev.  Senaste nyhetsbrevet från SeniorNet Sweden
•    Rabatter. Visar vilka rabatter vi har genom medlemskapet. Innehåller länkar till olika tidningar och övriga rabatterade saker.
•    Forum. Forum för medlemmar, platsen där vi delar med oss av vår kunskap och livsvisdom! Här diskuteras allt från ett krånglande datorprogram till existentiella frågor och här får du kontakt med andra medlemmar för erfarenhetsutbyte och gemenskap.
•    Chatt. I medlemschatten kan du träffa andra medlemmar här och nu. Allt sker i realtid och inläggen försvinner efter 20 min.
•    Sök medlemmar. Här kan man skriva in ett namn och få veta om personen är medlem i SeniorNet Sweden. Får man träff så kan man klicka på namnet och se adress och telefonnummer till personen.
•    Utbildning. Här finns många webbaserade kurser inom olika områden, allt ifrån grundutbildning till Windows, Office, surfplattor, mobiltelefoner, sociala medier och säkerhet.
•    Teknik och program. Innehåller bland annat information om och tester av datorer och surfplattor. Här finns också länkar till en del bra gratisprogram och appar.
•    Kultur. Veckans dikt. Länkar till olika webbplatser inom musik, film, konst och litteratur. Foto och bild beskriver hur man publicerar bilder på webben och har också länkar till bildbehandlingsprogram.
•    Funktionshindrade. Länk till Talande Webb som är ett hjälpmedel för att få innehåll på en webbsida uppläst. Det finns också instruktioner för hur man anpassar Windows för olika funktionsnedsättningar. Dessutom finns det kontaktuppgifter till IT-support Direkt där man kan få hjälp att lösa tekniska problem med datorer och annan teknisk utrustning. Verksamheten är en försöksverksamhet men ambitionen är att den under 2014 ska utvecklas till en nationell tjänst.
•    Länkar. En stor mängd länktips till webbsidor inom ”alla” områden.
•    Hemsidor och bloggar. Länkar till enskilda medlemmars hemsidor och bloggar.
•    Mötesprotokoll Kallelser. Styrelseprotokoll från SeniorNet Sweden och kallelse till årsmöten.
•    Stadgar. Gällande stadgar för SeniorNet Sweden.
•    Ansvar och etik. Här kan du ta del av SeniorNet Swedens etiska riktlinjer och det ansvar du som medlem eller gäst har för det du publicerar på vår webbsida.

Medlemssidan är ett välfyllt skafferi med mycket matnyttigt.

Rolf Gillemyr

Torsdag den 12 december
"Molnet"

Martin Appel från PC för Alla informerade oss om det s k Molnet. Martin började med lite historik: själv skaffade han sin första dator 1989 och den använde han mest för att skriva artiklar. Dessa sparade han sedan på diskett eller hårddisk. Och så gjorde väl alla på den tiden.
     Tiden gick och man skaffade cd:er, dvd:er, usb-pinnar, externa hårddiskar för att spara dokument. Problemet var att man kunde ha samma dokument i olika versioner på en massa olika ställen.  Martin tog som exempel datorer av olika slag, jobbdator, hemdator, laptops – flera stycken, smarta telefoner, inte ovanligt att man har 7 olika. Alla med sina egna hårddiskar med samma dokument, förhoppningsvis likadana, om det nu var det man önskade.
     Då kom rätt tidigt ”Molnet” även om det inte kallades så från början, i form av server på nätet, som man lätt kunde nå från sina olika datorer. Och där kunde man lägga sina filer och bilder. Men fortfarande var det ett evigt plockande med menyer och olika operativsystem på olika datorer.
     Nu har molnet utvecklats och Martin beskrev som exempel Microsofts Skydrive. Det finns flera liknande, t ex Google Drive, Dropbox, iCloud etc
     Det som kommit till, utöver ren lagringsplats, i Molnet, är olika tjänster.
     Främst att man lätt kan synkronisera mellan olika datorer via Molnet, men också att man kan använda ”Office-tjänster”, som t ex Word, Excel, Powerpoint, OneNote, direkt via webläsaren utan att man behöver ha dessa program på sin dator. Visserligen är programmen jämfört med datorvarianten bantad, men fullt tillräckliga som verktyg för vanligt folk.
     Ytterligare en bra sak är att man kan synkronisera även själva datorerna, så att ens egna datorer har samma skrivbordsbakgrund, samma startmeny etc. Men detta gäller bara från och med Windows 8. Men för tidigare OS, Windows 7 främst, kan man ladda ner ett program, som syns som en mapp i Utforskaren och som heter just SkyDrive. Den gör att allt man lägger i denna mapp automatiskt synkroniseras med kontot på Webben.  Man behöver inte hålla på att ladda upp och ner filer.
     En bara funktion är också att man kan – som det heter  numera – dela bilder och dokument med andra, som man anger med mailadress, eller till och med göra publika, så att alla kan se dem.
     Webplatsen där allt ligger heter skydrive.live.com där man sedan kan logga in via vilken webläsare som helst, i Mac:ar, Linux-datorer, och alla andra möjliga operativsystem. Man behöver bara ha en web-läsare, t ex Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox…..
     Som sagt så ligger bantade versioner av Word, Excel, Powerpoint och OneNote som tjänster i Skydrive. OneNote är inte så känt, men det är ett program för anteckningar och en bra grej är att om man t ex lägger upp ett foto av ett kvitto i OneNote, så kan man söka på text i kvittot! Otroligt! Det måste man ju prova.
     Säkerheten ar ju ett viktigt kapitel, speciellt efter diskussioner som varit om att Angela Merkels mobilsamtal kunde avlyssnas etc etc.  
     När det gäller säkerhet i form av att kunna skydda sina filer från obehörig läsning – glöm det. Det går alltid att komma åt filer (vi kanske inte kan, men andra särskilt utbildade personer med sina hjälpmedel) och det har det alltid gått att göra. Är man riktigt försiktig ska man inte lägga sådant i molnet.
     Säkerheten gäller ju också om vad som händer om man klantar sig och raderar ett dokument, som då – vips – försvinner från alla ens datorer. Men lugn, i Molnet finns alltid tidigare versioner sparade, så där kan man någorlunda lätt hämta fram det man raderat.
     Sammanfattningsvis: Molnet är en näthårddisk med program knutna till sig. Man kan komma åt disken via en vanlig webläsare. Det man har i Molnet kan automatiskt synkroniseras med det man har i datorn, utan att man behöver bry sig. Väldigt hemliga saker, ska man inte lägga i Molnet.
     Vi kom också in på varför Microsoft och Google – som är störst – har dessa molntjänster, gratis. Microsoft hoppas kunna öka försäljningen av program, datorer, surfplattor och telefoner. Google bygger upp en kunskap om oss som användare, våra intressen och beteenden. Dessa säljer man sedan för reklamändamål till olika företag.
     Det här var bara en liten skymt av ”Molnet”. Men man kan läsa mer i PC för Alla nr 11 2013. Där finns en SkyDrive-skola. Martin hade med sig ett antal ex. 

Kurt Åberg


Martin Appel drog fullt hus.


Torsdag den 14 november
Bättre bilder

Efter drygt en kvartssekel som filmfotograf på Europa Film och ungefär lika lång karriär som lärare på Dramatiska institutet  kom Jan Lindeström för andra gången till SeniorNet Södermalm med 90 bilder och sin Apple-dator. Under sina mest aktiva år var Jan Lindström en av Sveriges  mest uppskattade filmfotografer.  Han är  mest känd för sitt foto i Bo Widerbergs klassiska film Kvarteret Korpen. Hans första film som A-foto var Gunnar Hellströms Simon Syndaren.
     Janne har varit med om att utbilda många av de filmfotografer som i dag hanterar kameran.
Jan Lindeström, som är vad man brukar kalla en hängiven stillbildsfotograf,  beskrev med hjälp av sina 90 bilder hur man kan försöka ta bättre bilder. Ljuset är mycket viktig. Hur man kan få djup i en bild med hjälp av motljus. Hur ljus framifrån kan utplåna djupet i en bild. Hur saker i förgrunden kan ge demission åt en bild.
     Många av de bilder som Jan Lindeström visade var tagna på film – framför allt på Kodachrome och sedan överfört till digitala format.  Jan Lindeström berättade hur han projicerad sin Kodachrome bilder på ett matt papper. Och sedan tog han en bild av den projicerade bild med en digitalkamera. Resultatet har blivit mycket bra.
     Jan Lindeström betonade vikten av komposition och ljuset som grunden till  hans  "fotosyn´.
Enkelhet sätter han stort värde på, fotokonst ska inte vara konstig...Torsdagen den 7 november, 2013
SMART-TV

Sebastian Wivallius, numera på Sony, informerade oss om s k SmartTV, och han hade en stor plattTV med sig, Sony förstås, som användes vid demonstrationerna.
     Begreppet SmartTV står inte för en skarpt definierad TV-sort utan är mer ett reklamord för en TV med möjlighet till internetanslutning mm. Det var Samsung som kom på ordet. I en SmartTV finns inbyggt internet, WiFi och en del applikationer för att t ex visa film från bilder på USB-sticka, dator osv.
     Vad vi fick lära oss är att man mycket väl kan använda sig av en någorlunda modern plattTV som man redan har, bara den har HDMI-ingång, som man kan ansluta en dator till. Står man i begrepp att handla in en ny TV, lönar det sig faktiskt att vänta lite, eftersom det just nu är på väg något som heter NFC – Near Field Communication – och som man kan ha stor nytta av i en SmartTV (och andra apparater också, för den delen). Mer om det längre ner i referatet. Här är i punktform sammanfattat vad vi fick lära oss, och som också demonstrerades.

1      Vill man göra en plattTV som man redan har kan man göra den smart med en dator, men det måste finnas HDMI-kontakt i TV:n. HDMI är en digital anslutning som tar med sig både bild och ljud. Det är en modernare typ av den gamla SCART-kontakten, som är analog. HDMI ger bättre kvalitet. Men datorn som man skall ansluta skall också ha HDMI-utgång (det går att använda den vita DVI-kontakten med en HDMI-adapter också, men då måste man ha en separat sladd för ljudet)

2      Det finns smarta tillsatser för rimligt pris, som man kan använda till en TV med HDMI för att göra den smart

-          AppleTV, en liten svart burk, 10x10 cm som man ansluter med HDMI till TV:n. Den ansluts till det trådlösa nätverket i lägenheten. Sedan kan man lätt som en plätt surfa på en iPhone (inte äldre än 4c) eller iPad2 till t ex SVTPlay och sedan med en enkel knapptryckning få allt uppspelat på TV:n, i full upplösning – imponerande. Det går att ansluta en Windowsdator också, med programmet AirParrot, men det blir inte riktigt lika bra, lite hackigt (referentens erfarenhet). Kostar ca 800 kr.

-          BoxeeBox från DLink.  Ansluts också till TV:n med HDMI och manövreras med en fjärrkontroll (med inbyggt tangenbord).  Här används inte mobil eller padda. Blir bra, men är inte lika lätt att hantera som AppleTV plus iPhone.

-          Chromecast, en ny grej från Google som låter dig strömma innehåll till din TV direkt från Internet. Det är ganska nytt och är ännu inte anpassat helt till många sajter i Sverige. Än så länge finns t ex Netflix anpassat. Men det lär gå att använda dongeln (Chromecast ser ut som en Bredbandsdongel) med hjälp av Google Chrome i datorn. Kostar ca 600 kr.

Här är ett klipp ur ”Ny Tekniks hemsida om Chromecast:

”Till skillnad från Apples Apple TV har Chromecast inga egna menyer, ingen egen fjärrkontroll. I stället styrs uppspelningen från någon av de andra prylarna som är anslutna till samma trådlösa nätverk.

Chromecast fungerar med datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Windows, OS X, Ios eller Android som operativsystem spelar ingen roll.

Däremot måste apparna i plattor och telefoner ha fått stöd för Chromecast inbyggt. Det är en stor skillnad jämfört med Apple TV, där stödet ligger i operativsystemet i företagets övriga prylar.

I dagsläget innebär det därför att det är förhållandevis få tjänster i mobilen eller surfplattan som kan användas tillsammans med en Chromecast: Youtube och Netflix, med riktigt bra bildkvalitet, samt musik och filmer från Google Play. Med datorn blir valmöjligheterna större eftersom allt som visas i Chrome också kan skickas till vardagsrummets Chromecast.

Saknar man smart-tv, är flitig Netflix-användare och använder Androidprylar är Chromecast redan i dag ett riktigt bra köp. Med stöd inbyggt i fler appar kan den på sikt bli ett bra köp för många fler, inte minst eftersom den fungerar tillsammans med så många olika prylar."

 

3      Det finns en standard sedan tidigare för att ansluta apparater trådlöst till varandra, DLNA. Men den är krånglig att använda och är på väg ut. Med DLNA kan man spela upp saker man har i datorn till TV:n, men inte surfa på datorn och spela upp det i TV:n.

4      Man kan också använda bluetooth för att spela upp saker trådlöst till TV:n, från t ex mobilen, men det är inte riktigt så kraftfullt som nyare lösningar

5      Det finns ofta USB-kontakt i TV:n, med vilken man kan ansluta en extern hårddisk eller USB-minne med film i, som spelas upp i datorn. Bilder också, förstås.

6      Moderna Tvapparater har också en inspelningsfunktion, där man lätt kan spela in ett TV-program på ett USB-minne för att senare se programmet på TV:n. Men man kan inte flytta minnet till någon annan apparat eller dator. (Detta är ett tillägg av referenten, som har en sådan funktion i sin TV.)

7      Det finns en ny sak på ingång, NFC  - Near Field Communication, Närfältskommunikation. Det är ett kommunikationsprotokoll som finns i nyare mobiler, datorer och TV. Med den kan man lätt spegla allt som man har på t ex en mobil till TV:n. Sebastian demonstrerade och det imponerade. Värt att vänta på – kommer nog i full kraft under våren i mobiler och Tvapparater. Så vänta lite med nyköp av dessa grejer. NFC använder vi i dag utan att vi vet om det, nämligen i SL-korten som man lägger vid spärren utnyttjar det. 

Kurt Åberg


Torsdag den 10 oktober
Androidplattor

Ännu än gång fylldes sal Svärdet med drygt 60 medlemmar. Denna gång handlade det om Andoid surfplattor. Bengt Könberg, vår klubbs vice ordförande,  visade praktiskt hur Android surfplattor fungerar. Han tog också upp vad man ska tänka på när man planera ett köp,
     Bengt gick genom  Wifi/Abonnemang, hur man koppla ihop sin Andoid platta när man är hemma eller ute på stan, café eller hotell. Han visade  hur man navigera på plattan, svepa med finger.       
     Han behandlade säkerhetsfrågor och varnade för osäkra appar. Och mycket, mycket annat.
     Som åhörare förstår man att datorernas värld är enorm men det känns skönt att ha Bengt att visa vägen.
Torsdag den 3 oktober
Säker dator

Bosse Ohlsson, ordförande i Seniornet Järfälla, pratade om säkerheten i våra datorer, inte bara virus utan även om s.k. trojaner, och annat som man ska tänka på.  Även om hur man kan begära fjärrhjälp, om man har råkat illa ut. Här är en sammanfattning av det vi fick veta.
     Det viktigaste är att man har ett virusskydd i sin dator. Man måste också se till att det hålls uppdaterat med alla nya virusdefinitioner, vilka kommer ofta, varje dag i princip. Brandvägg är också viktigt. Har man Windows Vista och framåt duger den inbyggda brandväggen i Windows gott. Har man XP bör man ta ner någon annan brandvägg, t ex Zone Alarm (gratis).
     Numera finns ju även andra datorer än våra stationära eller bärbara, nämligen smartphones och surfplattor, vilka är datorer de också. Där slarvas det mycket med virusskydd, dessutom finns inte så mycket virusskyddsprogram. Men AVG har ett som är hyfsat bra
Har man fortfarande XP skall man tänka på att supporten från Microsoft försvinner den 15 maj 2014. Därefter är ens dator öppen för attacker. Hackervärlden kommer säkert att angripa XP, eftersom det fortfarande används av företag, i stor utsträckning – och de skapar säkert flera lösningar själva, men det kan inte vi. Bosses råd: byt operativ och då troligen även dator – har man gammal dator är det troligt att den inte pallar för t ex Win 7 eller 8.
Har man problem kan man få hjälp av någon man känner, som är bra. Man kan även gå in på Seniornet Swedens hemsida, Datorbiten och ställa frågor, oftast får man svar på dagen. 
     Observera även vår egen hemsida http://www.seniornet.se/klubbSto/Sodermalm/ Klicka på hjälp i vänsterkolumnen. Där står hur man kan få hjälp, t ex måndagar på Kanelbullen.
     Köper man en ny dator följer ofta antivirusprogram med, men obs, för 6 månader, t ex Norton. Sedan måste man förnya och då kostar det pengar. Och det är svårt att komma ur. Gratisprogrammen, t ex AVG, Panda Cloud (då måste man vara uppkopplad ofta till nätet) har fått bra omdöme i t ex PC för Alla.
     Här är några tips/upplysningar:
•    Tryck aldrig på något som kommer upp som t ex säger att datorn fungerar långsamt, hårddisken full eller något sådan, ”tryck här för hjälp”: livsfarligt! Öppnar man något program eller länk, skall man själv välja eller noga känna till vad det är för sajt.
•    Se till att man har Windows uppdaterat hela tiden. Det tar lite tid att ladda ner uppdateringar, som kommer. Uppdateringarna från Microsoft kommer den andra onsdagen varje månad. Om man har mobilt bredband och bara kopplar upp då och då och kopplar ner när man är färdig så kanske uppdateringarna inte hinns med. Därför skall man den andra torsdagen varje låta det mobila bredbandet stå på flera timmar.
•    Man skall inte ha flera virusprogram i gång samtidigt. De stör varandra.
•    Om man har ett problem med sin dator, man får t ex ett felmeddelande som man inte begriper, sök på Google på just texten i felmeddelandet. Man får alltid träff. Och kanske kan lösa problemet själv.
•    Om man är förslagen i sin problemlösning och backar tillbaka datorn till en tidigare ”systempunkt”, skall man vara observant på att eventuella virus, som man tror man blir av med då, backar sig själva tillbaka till den återstartspunkt man valt.
•    Om pekaren ändrar sig från pil till hand, när man för pekaren till något på sidan, skall man vara försiktig – är det en hand så sätter man igång ett program, utan att man vet vad det är! Har man otur kan det vara en Trojan, som ändrar datorn till något du inte vill ha.
•    Ofta när man laddar ner program, själv, t ex Adobe Flash, händer det att man får in t ex en ny ”toolbar” i sin webläsare. Kolla noga att det inte finns några förbockade rutor, när du håller på att hämta in något.
•    Se till att du har Windows Explorer 10 i din dator, den är snabbast och bäst. Ofta saknas menyraden, men den får man lätt fram genom att högerklicka i ett fält långt upp, och i menyn som kommer upp, sätta ett kryss i just Menyrad.

    Bosse beskrev också en del program som är bra. CCleaner använde han för att rensa datorn. Där kan man styra vad man vill ha åtgärdat på ett bra sätt. Men obs: ta bort krysset i Rensa Papperskorgen, när du startar programmet.
     Det finns många liknande program, man kan ju prova flera. Det vi tidigare rekommenderat i våra träffar är Advanced System Care från IObit. Den här typen av program kan man ha flera av, de stör inte varandra.
     Man kan få hjälp från andra, som är duktigare, när man har problem. Fjärrhjälp är ett bra verktyg. Bosse har testat följande: Microsofts eget (finns i Windows), RealVNC, Skype, Teamviewer. Rekommenderar starkt Teamviewer, lättarbetat, riskfritt, lämnar inga spår i den dator som blir hjälpt. Bosse demade genom att koppla upp till sin egen dator, hemma. (Vi har ju i en dataträff tidigare demonstrerat detta utmärkta program.)
     Bosse gick även in på Barnbarna och vad dom kan ställa till med. Öppna ett eget konto för Barnbarna, utan administratörsrättigheter. Men om de är duktiga, vilket de ofta är, överlistar de dig säkert. Helst: låt dem hålla på med sin egen dator, hemma.
     Bosse använde Windows 8 i sin presentation. Visade en del tips. Men – liksom många av oss – har Bosse svårt att förstå det nya sättet att arbeta, som finns i Windows 8. Visserligen kommer snart en uppdatering till 8.1, men det är fortfarande svårt att vänja sig. Bosse har sett till att Win8 alltid startar med skrivbordet, inte med en massa rutor med appar i. Det är det man åtgärdat i Win8.1, så att det blir lättare att få det att se ut så.
     Det skall vi kanske ha en ny dataträff om, numera levereras nya datorer bara med Windows 8, och det går inte att ”backa tillbaka” till Windows 7 – man måste formatera och starta om från början  med Windows 7, tar säkert en hel dag. Och då måste man kunna en del. Och installera om alla program man hade tidigare.

Kurt ÅbergTisdag den 24 sept 2013
Det digitala hemmet
Den 24 sep -13 hade Martin Appel  från PC för Alla (som Seniornetmedlemmar har 50 % rabatt på) en beskrivning av det digitala hemmet, dvs hur kopplar man ihop datorer med varandra och med TV:n och Stereon.
     Det viktiga navet när man kopplar ihop datorer etc och vill gå ut på internet är en Router. Det är en liten burk ofta med en antenn som är kopplad till ens internetabonnemang och till alla datorer man har, och ibland smartTV. Utvecklingen går snabbt och snabbheten och räckvidden har gjort framsteg. Om man kollar på sin router så finns en lapp där man någonstans kan se bokstäverna b, g, n eller (det senaste) ac;  b och g är gamla långsamma standarder, n är det som finns mest nu när man köper något nytt och ac kommer. Om man har långsamt internet från sin laptop med wifi-anslutning (wifi är den trådlösa anslutningen som finns i alla laptops, åtminstone om yngre än 5 år) kan det löna sig att läsa bokstaven och kanske köpa nytt.  Man kan förlänga åtkomsten från en dator till routern genom att köpa en Homeplug som utnyttjar elnätet i lägenheten och förlänger räckvidden på det sättet.
     Martin beskrev hur man hittar ett trådlöst nätverk och hur man kopplar upp – man måste känna till lösenordet för nätet. I den router man har finns ett förinstallerat lösenord, som står tryckt på en lapp på routern. Det går att ändra via menyn till routern, glömmer man sitt nya lösenord kan man få tillbaka ursprungslösenordet och fabriksinställningarna genom att trycka in en spets i ett litet hål på routern.
     Via en router kan man komma ut i nätet från alla datorer man har i hemmet – trådlöst – och även bygga en ”hemgrupp” där man kan komma åt filerna i en dator från en annan av ens datorer. Alla fick ett särtryck från PCfA som beskriver hur man gör.
     I hemmet finns ju fler elektriska prylar än datorer, t ex hifi-apparater och TV:er. Ett enkelt sätt att koppla datorn till stereoförstärkaren är att ansluta med en 3,5 mm rund kontakt, som finns urtag för i datorn och i stereoanläggningen.  Har man runda s k RCA-kontakter i stereon, kan man använda dem, det finns sladdar för det också, dvs två RCA och en 3,5 mm plug.
     TV:n är knepigare, beror på vad man har.
     Numera har väl de flesta platt-tv och där finns oftast en hdmi-kontakt (läs manualen till TV:n) där ansluter man en hdmi-sladd till datorn, som – om den är någorlunda modern – har en likadan kontakt. I den för man över både bild och ljud. Har man äldre grejer så finns kanske VGA (samma typ av kontakt som man kopplar skärmen till datorn med), då får man använda det, men då måste man ha en separat ljudsladd (3,5 mm plug, se ovan). Det finns också S-Video i mellangamla TV-apparater och i lite äldre datorer – i nyare datorer finns inte S-Video.  Det finns Scart-kontakter i äldre TV-apparater som man kan använda – det finns adaptrar mellan S-Video och Scart.
     Så långt, om man använder sladdar. Men man kan också använda sig av det trådlösa nätverket med en Mediaspelare. Om man har iPhone eller iPad så finns en mycket lättanvänd spelare som heter AppleTV. Den kopplar man med hdmi till TV:n och sedan kan man lätt spela upp t ex SVTplayprogram direkt från iPhone eller iPad, lätt som en plätt, mycket bra kvalitet trots att det hela kommer från en sån liten grej som en iPhone.
Nu kommer motsvarande lösningar från den andra världen (Google, Android). Det heter Google Chromecast. Den funkar både för Android, Windows och iOS. Om man har Appletv kan man få det att funka mot laptops och annat med AirParrot, ett program som man hämtar hem från nätet i vanlig ordning. Ytterligare en lösning är wd tv play (googla på nätet, så kan du vad det är och vad det kostar).
     Om man är riktigt modern kanske man har en SmartTV. Den har egen nätverksingång (sladd eller wifi) och något som liknar webläsare. Där kan man alltså surfa på nätet, komma åt Youtube och Facbook och liknande.
     En fråga kom om Digitalbox vilket gjorde att Martin gled in på hur man numera kan välja själv vad man vill titta på, utan att vara bunden av TV-tablåer. T ex Netflix och liknande, där man betalar en relativt liten summa per månad och då får tillgång till filmer och TV-serier. Man måste dock ha en bra anslutning till internet, annars blir det onjutbart. Något man kan starkt rekommendera är SVTplay och där ”öppet arkiv” där man kan se gamla bra tv-program, t ex Hylands hörna.
     En sajt där man kan se vad som finns på nätet, alla kanaler mm, är webb-tv.nu.
     Nu finns här en länk till bilderna som Martin visade. Bilden ovan visar Martin på en bild av en bild av en bild, (plus nacken på några dataträffsbesökare)
Kurt Åberg


sommaruppehåll

Torsdag den 30 maj 2013
Movie Maker


Movie Maker, som ingår i Windows Essentials, är ett kostnadsfritt program för videoredigering. Det har många användbara funktioner, är relativt lätt att lära sig och de flesta kommandon känner man igen från Windowsvärlden. Movie Maker kan givetvis inte mäta sig med professionella redigerings-program men räcker långt för de flesta projekt. Man kan enkelt föra över foton och bilder från dator eller kamera till Movie Maker och använda programmets redigeringsfunktioner för att skapa en film så som man vill ha den. Det går att flytta objekt och byta den inbördes ordningen mellan dem, lägga på undertexter, lägga till för- och eftertexter, skapa övergångar mellan olika scener, lägga på musik, speakertext och annat ljud, göra filmen långsammare eller snabbare och mycket annat. Det går också att lägga till teman och effekter så att resultatet får ett nära nog professionellt utseende.

När filmen är klar kan man dela den online, genom att lägga ut den på sociala nätverk som t ex Facebook och YouTube eller andra webbplatser för videodelning. Man kan också skicka filmlänken i mail eller göra den tillgänglig via molntjänster som SkyDrive och Dropbox.

Programmet kan laddas hem via länken:
http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/get-movie-maker-download
På websidorna för Windows Essentials finns också länkar till ”skolor”, tips och hjälp

Olika versioner för olika operativsystem:

Movie Maker 2011 Movie Maker 2012
Windows Vista med SP 232- eller 64-bit 
Windows 7  32- eller 64-bit32- eller 64-bit
Windows 8 32- eller 64-bit

Minst 1 GB RAM-minne krävs, men ska man redigera videoklipp i HD-kvalitet rekommenderas 2 GB eller mer. Grafikkortet måste ha stöd för Microsoft DirectX 9.0c (eller senare) och Pixel Shader 2.0 (eller senare). Information om DirectX 9-maskinvara i Windows 7 finns på Windows Update.
Om man vill spela in videoklipp från en webbkamera måste man köra Movie Maker på Windows 7.

Följande webbläsare stöds, Internet Explorer 7, Mozilla Firefox 3.0.1 och Safari 3.1 och alla senare versioner av dessa. Internetanslutning rekommenderas. Dessutom krävs att Fotogalleriet och Windows Media Player finns på datorn.

MM stöder inte mindre än
•    29 olika format för videofiler, bl a .wmv, .mov, .mp4 och .avi
•    14 format för bildfiler, bl a .jpeg, .gif, .png och .bmp
•    8 format för ljudfiler, bl a, .wma, .mp3 och .wav

Video- och ljudfiler som är DRM-skyddade (Digital Rights Management) kan inte användas i Movie Maker.

Demon kördes på Windows 7-dator med Movie Maker 2012 och omfattade tre olika redigeringsfall:
1.    Vi utgick från en exempelvideo (som följer med i Windows 7) med naturscener och pålagd musik. Den delades upp i olika objekt vid scenväxlingarna och försågs med undertexter samt för- och eftertexter och lite övergångar.

2.    Baserades på fyra olika videoklipp tagna med kamerorna Canon IXUS 60, Canon G12, med Androidmobil (Samsung Galaxy S) respektive iPad 3:e generationen.  Syftet var att visa att det är lätt att sammanfoga olika videoformat till en sammanhängande video. Musik lades på samt för- och eftertexter.

3.    Ett flertal videoklipp tagna vid den sprutande hetvattenkällan Geysir på Island laddades in, kortades ned och klipptes ihop. Musik, för- och eftertexter lades på. Syftet var att visa anpassning mellan bild och ljud samt att visa exempel på vad MM har gällande övergångar mellan scener.

Refererat av Björn Ståhl, som också var den som höll dataträffen


Tisdag den 14 maj 2013

Att hantera sina fíler

På södermalmsklubbens Dataträff den 14 maj framrädde vår egen Bengt Könberg i det ständigt aktuella ämnet filhantering. Hur ska jag bäst sortera och förvara all produktion? Notiser:

 • Allmänt råd: var nyfiken! Undersök och prova alternativ som kan dyka upp!
 • Backup, regelbunden: Fatalt viktig åtgärd. Förslag: Skaffa extern hårddisk att låsa in i bankvalvet i händelse av inbrott eller brand. (Tore). Huvudskälet är ändå teknikens opålitlighet i sig. (Lars B). Programmet Cobian Backup rekommenderades.(Kurt) länk: http://www.cobiansoft.com/index.htm.  Dropbox! (Staffan).
 • Bibliotek, mappar, filer, sökning: ingång Utforskaren. Film bör ha egen hårddisk eller partition, utanför C:. p.g.a. stora datamängder. Är USB-minnet rätt konfigurerat för att fungera här? Ex: 37 minuter kräver 8 GB. Observera att digitala bilder alltid hamnar på hårddisken trots Picasas energiska försök att lägga sig i. Detta program (och andra) utgör endast ”fönster” till hårddisken. Windows fotovisare är snabb och bra.  Skapa ny mapp: högerklick. Flytta fil: klipp ur och klistra in. Kopiera fil: kopiera och klistra in. Greppa enstaka filer: håll ner CTRL. Greppa filer i svit: klicka första och sista och håll nere SKIFT. Spara: välj Spara som för placering av fil. (En prydlig rad mappar bör helst ej följas av en svans filer). Sortera filer efter typ (avi, PDF, jpeg, word, xl osv) istället för innehåll är en ny idé! För sökning, förutom i datorn även i externa hårddiskar finns programmet Copernic. (Kurt: oumbärligt!) länk: http://www.copernic.com/en/products/desktop-search/home/index.html 
 • Övrigt: Knappen F12 plus webläsarläge kan vara botemedlet mot ”sidan kan inte visas.” Det IE10 inte klarar kanske någon annan t.ex. Firefox, Opera eller Chrom  gör.
 • Slutligen: Har du två eller tre datorer (plattor, mobiler) så kan samtliga fås att interagera. (Tore). Om detta betyder att det man skriver på en hamnar på alla så faller väl därmed invändningen att man ”splittrar sig”.
20130516/Börje Ivegård
Vår genom åren trogne medarbetare Börje skrev som synes detta referat ett par dar efter träffen. Av olika skäl kom det dock inte fram till hemsidan förrän  efter midsommar, och publiceringen sker därmed nu postumt. Börje gick nämligen bort i juni efter några dagars sjukdom. Vi är många som saknar honom. 


Tisdag den 9 april 2013
Sociala medier  
Inför en välbesatt dataträff informerade Gunilla Jändel om Sociala Medier, Facebook och liknande. Ca 40 lyssnade och deltog livligt med frågor.

På sistone har det pratats mycket om dessa medier i pressen och tv, både positivt och negativt. 

Det positiva är att äldre som aldrig haft någon dator kan använda t ex en surfplatta (Windows Phone, Android eller iPad) för att hålla kontakter med bekanta och släkt på ett enkelt sätt, med t ex Facebook, Twitter och förstås Skype.

Det negativa är att det de senaste dagarna har påståtts att det skall kosta pengar att använda Facebook, som hittills varit helt gratis.  Men så här är det, enligt Facebook själv:

 "Det kostar ingenting att skicka meddelanden på Facebook, vare sig till personer du känner eller till personer som du inte har någon koppling till. Men vill du att ditt meddelande som du skickar till en person som du inte har någon koppling ska hamna i deras inkorg har du nu möjlighet till detta men då får du också betala en liten avgift till Facebook."

Så om jag vill skriva till någon, som jag inte är vän med, kostar det pengar, om jag vill att mitt meddelande ska hamna i den personens inkorg. Jag kan fortfarande skriva till "icke"-vänner utan att betala och då hamnar mailet i en undermapp till inkorgen och den mappen heter Övrigt

Gunilla ställde en fråga om hur många som använde t ex Facebook och Twitter. Det var inte många, men många vill säkert prova på.

Man fick anteckna sig för att få information i sin epost om det som Gunilla informerade om.  Länkar till denna information finns dessutom i slutet av detta referat.

Facebook  är äldst och har många användare – fullödigt med funktioner det är lätt att lägga in bilder dokument mm. Twitter är en ”miniblogg”, där man är begränsad till att skriva 140 tecken. Det finns en mängd andra medier, t ex Linkedin, Google+, och det kommer säkert fler.

Här några saker som kom fram under redovisningen och frågestunden

 • Säkerheten är viktig, men det räcker med att man har virusskydd, spionprogramskydd, t ex Panda Cloud och Superantispyware som beskrivits under tidigare dataträffar. Man kan även ställa in Facebook så att det blir säker överföring (då står det https:// och inte bara http:// före webadressen)
 •  Man skall kanske vara försiktig med att trycka på ”gilla” urskiljningslöst. En av gästerna berättade att han tryckt på Gilla på ett inlägg och då fått en faktura på fler tusen. Men man behöver ju inte betala (polisanmält)
 • Facebook och även de övriga medierna är bra att använda för t ex en styrelse som normalt kommunicerar med epost. Det tenderar ju till att bli massor av mejl, där man kan läsa samma inlägg många gånger, eftersom allt som skrevs från början finns med i alla mejl om samma sak. Man kan då öppna en sluten grupp i Facebook, som gör att t ex en styrelse kan kommunicera blixtsnabbt och enkelt utan att hålla på att skicka mejl till varandra. Dock finns en begränsning med att bifoga t ex word-filer i Twitter, men det kan man ju lösa
 •  I Facebook  kan man kategorisera dom man växlar information med som ”vänner”, vilket i Facebook blir ett större begrepp än vad man egentligen avser med ”vänner”. I t ex Google+ kan man särskilja ”vänner” från ”bekanta”. Säkert mycket bra. I Google+ verkar det också vara enklare att bifoga saker, eftersom det är nära knutet med Google Dokument, som ju är ”molnet” i Google-tappning.
 •  Instagram är något som väldigt många ungdomar håller på med. Uppköpt av Facebook. Det är gjort för smarta telefoner, men man kan kommunicera mot nätet också, på något sätt.
 • Det som gör att dessa medier är gratis är reklamen, som kan bli störande ibland. Men det finns applikationer av andra utgivare, som gör att man kan dölja reklamen. Att ta bort den helt går inte.
 • Aviseringar förekommer flitigt i Facebook om händelser, som sker av olika slag, Det kan vara klokt att ha ett särskilt epostkonto för Facebook i stället för sitt vanliga, så att ens vanliga konto inte blir belamrat av aviseringar. Men man kan också bestämma vilka aviseringar man vill ta emot. Man kan till och med ta bort alla aviseringar Det finns under kontoinställningar. Här kan du läsa om Aviseringar.

Finns säkert en hel del mer att orda om, men man får väl lära sig genom att öppna ett konto i något medium och prova.

Här är en länk till Gunillas presentation.

Refererat av Kurt Åberg


 

Tisdag den 5 mars 2013
Windows 8 i praktiken

Christian Ewerlöf  gav oss en lång rad tips om hur Windows 8 kan hanteras  i praktiken, speciellt då om vi inte har pekskärm på vår dator. Här kommer en del av det han förmedlade i kortform:

 • Windows 8 upplevs vara snabbare än Windows 7.
 • Den första sidan som dyker innehåller uppgift om tid, uppkoppling mot internet (olika om Wifi eller kabel) och ström.
 • Det första konto som läggs upp får Administratörsbehörighet. Christian rekommenderade att lägga upp ett konto till som inte har admin-behörighet som man normalt använder för att inte riskera att köra ”farliga” komandon.
 • Man kan anpassa W8:s huvudfönster och plocka bort de appar som man sällan använder för att få ett renare huvudfönster. Högerklicka och välj ”Fäst inte på Start”
 • Den app som ligger längst upp till vänster i W8-läge kan startas genom att trycka Enter.
 • För att spara snabblänk till ex. en bank i Internet Explorer i W8-läge går man till den önskade sidan och väljer ”Fäst på Start” via den fästsymbol som dyker upp längst ned.
 • Höger sidopanel blir ”fast” på skärmen om man trycker Windows-knapp + c i W8-läge – ett alternativ till att använda musen och plocka fram samma info, som då lätt flyttar sig vid väldigt liten rörelse av musen. Via sidopanelens ”Inställningar” öppnas möjligheter att ändra inställningar i program.
 • Windows-knapp + Tab  i W8-läge öppnar tillfälligt en meny (med senast använda appar) till vänster på skärmen,  väljer man i stället Win+Ctrl+Tab  ligger menyn  kvar (till nästa klick).
 • När W8:s huvudfönster är uppe går det bra att skriva något man söker efter ex. internet. Det räcker oftast med ett par tecken så dyker det upp förslag på, appar, inställningar osv. Det går även att skriva in en www-adress direkt, t ex: www.dn.se
 • I Internet explorer går det att använda kort-kommandon t  ex:
  - Ny flik: ctrl + t 
  - Bläddra i flikar: ctrl + tab
  - Stänga flikar: ctrl +w
 • För att öppna ett program som finns i aktivitetsfältet nere på skärmen  kan man använda Windowsknapp + siffra (börja räkna från vänster)
 • För att komma igång med Windows 8 finns också hjälp på nätet:  
  http://windows.microsoft.com
 • Vår ordförande har skrivit en mycket bra lathund till Windows 8:
  http://sdrv.ms/XXAgjd
 • Pc för alla har en bra länk om Windows 8:
  http://www.idg.se/2.1085/1.472372/har-ar-vanligaste-fragorna-och-svaren-om-windows-8

Om man inte har pekskärm är det lämpligt att använda kort-kommandon för att det går snabbare och man slipper använda musen/pekplattan så mycket. Här ytterligare exempel på  kortkommandon, utöver de som nämnts ovan:

 • Visa skrivbord:  Windows-knapp +  D
  Åter: Windows-knapp + D
 • Fönsterhantering:
  Windows-knapp + Pil upp = stor bild
  Windows-knapp + Pil  ned = Åter till originalbild
  Windows-knapp + Pil vänster  = bild till vänster
  Windows-knapp + Pil höger  = bild till höger
 • Windows knapp + U: Öppna Hjälpmedel
 • Windows knapp + E: Öppna Den här datorn
 • Stäng program:  alt + F4 (när alla program är stängda stängs Windows)
 • Alt + Tab: Rulla igenom öppna applikationer eller ctrl + Alt + Tab (som gör att den funktionen ligger kvar tills man väljer en applikation eller trycker på Esc)
  Alt + Shift + Tab: Rulla igenom bakåt mellan öppnade applikationer
 • Topp 10 kortkommandon alla bör känna till hittar man på:
  http://allakortkommandon.se/Topp-10-kortkommandon-alla-bor-kanna-till.aspx
 • ”Alla kortkomandon i W8” finns på: http://allakortkommandon.se/Windows8.aspx


Torsdag 7 feb 2013
Digitalkameratips

Sebastian Wivallius från Media Markt gav oss intressant information om bildfilstyper och olika bildbehandlingsprogram.

Först lite kort om vilka format som finns:

Man kan dela upp filtyperna i destruktiva och icke destruktiva. Ett exempel på destruktiva filtyper är jpg eller jpeg (båda namnen finns, men det är samma sak). Ordet innebär att man på något sätt komprimerar de filer som bildas på chippet i kameran när man tar en bild. Oftast är det jpg som används. Man gör det för att minska storleken och behov av stora och dyra minneskort.

Följande filtyper nämndes:

 • bmp (paint) är ett gammalt Microsoft – format. Är icke komprimerande
 • jpeg el jpg används i kompaktkameror
 • png tar med hela bildinnehållet men används för småbilder, numera tar man det i stället för det ofta använda gif
 • gif har bara 256 färger, lämpar sig inte för utskrift
 • tiff, ungefär som bmp (stora filer) men är mer avancerat
 • Raw är den oförstörda filen från chippet i digitalkameran. Är inte standard utan varje tillverkare har sin variant. Fördelen med att avvända raw-format är att man kan göra alla efterbehandling själv, efter det att man tagit bilden, t ex lägga på filtereffekter, förbättra ljusförhållandet – kontrast mättnad osv.,

Några tips:

 • Inte redigera en bild i tiff-format
 • Om man redigerar en JPG-bild, ta först en kopia och jobba med kopian. Varje sak man gör i redigeringen förstör ursprungsbilden. Men om man t ex vänder bilden från liggande till upprätt, så förstörs ingenting.


Moderskeppet har en bra kurs i raw-format-redigering.

Om vi vill kan Sebastian fixa en mindre ”session” (för nördar) om rawformatanvändning. Vi får se längre fram, om intresse finns.

Sedan beskrev Sebastian några redigeringsprogram. Man skall skilja mellan Redigering och Retuschering. Redigering ändrar man bara på t ex ljus, kontrast o skärpa. Retuschering tar bort skrynklor i ansiktet, t ex.

 • Picasa är ett lättanvänt och effektivt program. Med det kan man lägga in taggar (t ex namnet på en person – Picasa kan leta reda på alla bilder på den personen (missar ibland, t ex tvillingar). Man kan katalogisera alla bilder. Man kan använda mallar, t ex tar bort röda ögon, lättar upp skuggor, etc. etc. Allt man gör sparar Picasa i jpg-filens egenskaper. Så man kan leta reda på t ex ”Roland”, om man har taggat alla bilder på Roland med namnet Roland. Det gör man i win7, genom att helt enkelt skriva Roland i sökfältet som kommer upp när man trycker på start-knappen längst ner till vänster.
 • Gimp är ett s.k. open source program (Linux-världen). Avancerat, ligger i nivå med proffs Photoshop. Men är osäker när det gäller raw-stöd.
 • Aperture är ett apple-program, mycket bra, kan redigera raw-bilder, men kostar 600 kr. Funkar bäst i Apple-världen (kanske t o m bara där?)
 • Lightroom, Adobe, kostar 1200 kr katalogiserar och redigerar effektivt i raw. Man kan överföra en typ av redigering (ljushet, kontrast, fixade blixtbilder mm) till en mängd bilder som man tagit samtidigt, t ex under en fest med blixt
 • Photoshop Elements, ca 1200 kr. Man kan lätt gå över från Lightroom till Photoshop och fortsätta där. Elements kan retuschera, om man tycker det är kul. Nu finns version 11, det kommer ungefär två versioner om året, mest kosmetika, Adobe måste, för att det kommer många gratisprogram med bra funktioner, hela tiden.
 • Photoshop CS6, proffsprogram, 8000 kr. Men det finns något som heter creative cloud, där man kan hyra programmet för en månad t ex. Det kan man göra med alla Adobes program, även filmredigeringsprogram, Premiere. Kostar 200-600 kr/mån men man kan avsluta när som helst, bra om man vill testa.

Det kom en del frågor efteråt. Mycket handlade om hur man ska bevara sina gamla dior. Sebastian avrådde från de billiga ”scannrarna”, som egentligen inte är Scanners, utan grejen tar en bild på diat. Duger högst för att visa bilder på en dator. Men man får en riktig Scanner för rätt så låg penning: Den heter Reflecta iscan 3600. RekPris 1990kr.

Vi fick ett erbjudande från Sebastians egen verksamhet, med bra priser. Klicka här för att kolla.

Refererat av Kurt Åberg


Tisdag 11 dec 2012
Datorer på 50-talet

På säsongens sista träff hade vi besök av en riktig dataveteran, som jag nosat reda på genom Squaredans-vänner. Han heter Runar Lundman och han underhöll oss med att trivsamt berätta om sin egen omfattande datahistoria.

Runars första kontakter med automatiserad databehandling går tillbaka till sommaren 1957, då han  började hos LME:s Driftkontrollbolag. Här gällde reläer och koordinatväljare, så småningom radiorör och slutligen olika former av halvledare.
En maskin som konstruerades där kom fram som en följd av BARK  (binär aritmetisk relä- kalkylator)  -  vår första datamaskin i Sverige. Många från BARK-projektet kom att ta jobb på LME (Ericsson i dag). Reläer och koordinatväljare kom ur LMEs huvudverksamhet, dvs att göra telefonväxlar (ARF, ARM och ARK hette dom). Men datamaskiner var känsliga, så man måste trimma in reläernas ”tryckkraft” så att maskinen inte räknade fel. Först använde man vågar och kollade trycket med, men det var ganska komplicerat och tog lång tid. Snart lärde man sig att helt enkelt mäta trycket med lillfingernageln, det var lika exakt och gick mycket fortare.

Man använde datorn för både administrativa och tekniska ändamål. Den var snabb, det tog flera år för de nya elektroniska maskinerna (rörbestyckade – ibland diodbestyckade) att komma upp i samma hastighet. Verksamheten såldes senare till Honeywell Bull. Runar själv kom senare att jobba på Xerox och ICL, som enligt Runar hade världens bästa operativsystem, helt överlägset IBM:s. Där har Runar aldrig jobbat.

Databärande media spänner från hålkort, hålremsa, trumminnen, magnetband, dataterminaler till persondatorer. De system som Runar arbetad e medanvändes naturligtvis till normala kontorsgöromål som löne- och ekonomisystem, men även till mer specialiserade verksamheter; beräkning av vattenflödet i Indalsälven, världens kanske första scanner (kommer du ihåg de små hålkorten från Televerket med röd text och blyertsstreck?), centralenheter i simulatorer för Barsebäck- och Ringhalsverken, två hopkopplade stordatorsystem med omedelbar överkoppling till det fungerande, om det aktiva systemet skulle gå ned (TIDAS-systemet övervakning och styrning av kraftdistributionen i hela Norden).

Vi fick också lite synpunkter om Windows. Runar har installerat Windows 8 i en Win7-dator, som virtuell maskin. Inte vidare imponerad av Windows 8. Det finns enligt Runar ett principiellt fel med Windows, det är maskinen själv som prioriteras inte människan bakom tangenterna. Vi märker ju ibland att det inte händer något när vi trycker på någon tangent, det beror på att datorn prioriterar något internt arbete framför oss som sitter framför den.

Runar kom ju ofta i kontakt med kunder när det blev problem och kunde berätta att damerna som chefer var mycket bättre att möta än manliga dito. När man kom till en manlig chef när något var fel, så möttes man av ”nu fungerar inte den här j-a sk-n, igen” Atmosfären blev ju lidande av den inledningen. Damerna gick direkt på felet och beskrev det utan åthävor.

Runar var tidigt med i utvecklingen av simulatorer för kärnkraftverk, och på frågan vad han tyckte – utifrån det – var problemen ligger i kärnkraftverk fick vi svaret att det är hettan och atmosfären runt ventiler, axlar och turbiner som är problemet. Och att man ibland av kostnadsskäl väljer material som inte tål atmosfären.

Vi fick se lite bilder också, bl a en som visade ett tidigt minne som bestod av en tråd som knyckvis matades fram och magnetiserades. Vi räknade ut att minnet kunde spara ca 48 tecken, lite skillnad mot i dag då en usb-pinne kan rymma 32 000 000 000 tecken. Minnet som Runar visade var väl ca en decimeter i fyrkant. Det var elektromekaniskt. Denna utveckling har vi alltså upplevt under drygt 50 år!

Runar har även medverkat i Tekniska Museets projekt ”Sveriges IT-historia”. Här är länkarna till Runars bidrag.

http://www.tekniskamuseet.se/download/18.3bc5380b13b8dc65304de/1355472891017/88_Runar_Lundman_1.pdf
http://www.tekniskamuseet.se/download/18.3bc5380b13b8dc65304e0/1355472927723/88_Runar_Lundman_2.pdf

Refererat av Kurt Åberg


Torsdag den 29 nov 2012
Windows 8

Thomas Floberg från Microsoft kom för att visa oss Windows 8 och även Internet Explorer 10, som nu släppts (i oktober)
Thomas visade först ett antal powerpointbilder som ger en sammanfattning av fördelarna med det nya operativsystemet. Sedan fortsatte Thomas och visade hur det fungerar, dels på en vanlig laptop men även på en laptop med touch-skärm. Har man frågor kan man ställa dem direkt till Thomas: thomas.floberg@microsoft.com

 •      Här kommer snart en länk till powerpointbilderna, som Thomas visade, gäller både Windows 8 och IE 10.

Windows 8
Skriver man direkt i sökfältet: ”windows.se” så kommer man till en startsida för Windows 8, där man når allt.
PC för Alla har en genomgång, den finns här:
http://www.idg.se/2.1085/1.472372/har-ar-vanligaste-fragorna-och-svaren-om-windows-8

Man kan läsa det mesta om Windows 8 i ovanstående presentationer. Här är ett sammandrag av det som Thomas sa:

 •  ”Allt som är bra med Windows 7, fast ännu bättre”
 • Kännetecknande för Windows 8 är att man anammat App-pincipen från Smarta Telefoner och surfplattor.  I stället för genvägar på skärmen finns nu paneler, som är själva apparna man laddat ner, eller som fanns där vid installationen. Panelerna är levande, man ser alltså hur aktiekurserna rör sig. Gadgets finns inte längre.  Aktivitetsfältet längst ner med Startknappen får man ta fram själv (de är lätt). Det finns inget särskilt sökfält att skriva i, som är mycket bra i Windows 7.  Exempel: vill man ha fram enhetshanteraren behöver man inte först öppna kontrollpanelen och sedan leta reda på Enhetshanteraren, utan man skriver Enhetshanteraren direkt i sökfältet. Men det är ännu enklare i Windows 8 – där skriver man direkt” Enhetshanteraren”, man behöver inte ställa pekaren i något sökfält, och vips, så kommer Enhetshanterar-knappen fram.
 • Om man går in på http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-8/upgrade-to-windows-8 kan man få reda på om ens dator räcker till för Windows 8 – uppgraderingsassistenten. Har man redan Windows 7 går det bra, Windows 8 kräver inte mer. Men prova uppgraderingsassistenten
 • Det finns 3 versioner, 8 (grundversionen), PRO och RT (för surfplattor). Allt hänger smman: Windows 8 för vanliga datorer, Windows 8 RT för surfplattor och Windows Phone8 för Smarta telefoner, men det senare är inte samma operativsystem, ser bara likadant ut.
 • Microsoft har ett erbjudande fram till 31 januari 2013, se här http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows/buy?ocid=GA8_O_WOL_DIS_ShopHP_FPP_Light
 • Om du uppgraderar från XP eller Win7 kostar det 279 kr. Köper du för att göra en ren installation kostar det 549 kr. Priserna gäller Windows 8 Pro.
 • Skräp i apparna kan man vara lugn för att det inte finns – MS kollar noga innan man tillåter att en ny app kommer in i Windows Store
 • ”Molnet”, dvs  Windows Skydrive ingår naturligt i Windows 8

Internet Explorer 10

 • Finns med i installationen av Windows 8
 • Hela skrämytan används för själva websidan, allt omkring är borta, men man når funktioner lätt.
 • Snabbaste webbläsaren enligt tester
 • Finns i princip för Windows 7, inte riktigt likadant om i Windows 8 och inte ännu. Bing är huvudsökalternativet och finns alltid med när man startar från någonstans, men man kan välja t ex Google, precis som nu.

Refererat av Kurt Åberg

Tisdag 6 nov 2012
Om Appar och sånt

Stig Lindh och Björn Ståhl presenterade vad man kan göra med s.k. appar i iPhone och Android. Bilden visar hur Stig hade satt upp en filmkamera, som filmade själva iPhonen och projicerade vad man kunde göra på duken. Jättebra. Björn Ståhl talade om bra saker man kan göra med Android-telefoner.Strömmen gick, så det blev lite torrsim ett slag.

Här är några observanda som kom upp under presentationen och frågestunden.

 • Alla iPhones ser likadana ut, från tidigare till senare versioner – i stort sett. Androidtelefoner skiljer sig från varandra beroende på om det är Samsung, HTC, Sony eller några andra som tillverkat dem.
 • Egentligen är det inga telefoner utan datorer med telefonmöjlighet. Har man en smartphone hör det till att man också skall ha ett mobilt bredbandsabonnemang. Men alla smartphones har ltrådlöst WiFi inbyggt, vilket gör att man kan ansluta till en router med Wifi-access, hemma, Kanelbullen  eller på hotell, gallerior eller liknande. Då behöver man inte eget mobilt bredband (3g eller 4g).
 • Det finns en uppsjö av abonnemangstyper och operatörer att välja mellan – det är bara att gå ut på nätet och leta (obs telepriskollen på PTS:s hemsida, har slopats, men det finns en länk där var man kan kolla priser: http://www.pts.se/sv/Telefoni/Prisjamforelse/)
 • Ofta har operatörerna erbjudanden med fast pris per månad (t ex 300-400 kr) som inkluderar Smartphone, samtal, SMS och ett antal Gigabytes per månad. Men man måste binda sig till vanligen 24 månader.
 • I iPhone laddar man ner Appar från Appstore, i Android från Play Butik. Dessa brukar vara förinstallerade och finns tryckbara (med fingret) på telefonerna.
 • Till iPhone hör iTunes, som ett obligatoriskt program i datorn. Där kan man ”backa up” sin telefon med allt man har lagt in, appar, bilder mm, som man sedan kan ladda ner om något går sönder eller om man byter iPhone.  Androidtelefoner har säkert samma möjlighet, men där får man leta reda på det själv. Annars är mycket – t ex kalender i telefonen – kopplat till sitt Google-konto. (Det är Google som har hittat på Android)
 • Smartphones och surfplattor är lika varann. Det är främst storleken som skiljer.
 • Man kan lätt komma åt SRplay (radioprogram att lyssna på med lurar) och SVTplay  (titta på SVT:s sparade TV-program – liknande finns för TV4) med särskilda appar
 • I pricip kan man jämföra Appar med att först ladda ner program i en dator och sedan skapa en genväg till programmen på skrivbordet (på skärmen, alltså). Men det är mycket, mycket  lättare att hantera Appar i en telefon än program och genvägar i en dator. (Men det kommer säkert att ändras i samma riktning i t ex Windows 8, det får vi reda på i dataträffen den 29 nov 2012)
 • iPhone är beroendeframkallande.
 • iPhone – Viktigt för integriteten är att låsa telefonen med kod. Genom det skyddar man de personliga uppgifter man har.
 • Det finns tusentals appar att tanka ned  från App Store resp Play Butik.
 • iPhone - Förutom en rullningsfunktion som innebär att man drar fingret upp och ned används funktionerna:  trycka, trycka snabbt två gånger, svepa, nypa och dra med fingrarna på skärmen
 • iPhone - Volymknapparna kan även användas till att stänga av och starta filminspelning.
 • Gruppera apparna i iPhone: Tryck på appen och håll ner fingret tills ikonen börjar skaka. Dra sedan appen och lägg den ovanpå den ikon som du vill klumpa ihop den med. Då skapas en grupp automatiskt som du kan namnge.
 • När man ska ladda ner en app är det klokt att kolla vilka funktioner i mobilen den aktuella appen använder. Till exempel:  var mobilen befinnar sig, åtkomst till telefonboken, full nätverksåtkomst. Tänk över om det är acceptabelt.
 • Ganska ofta görs uppdateringar av appar. Det handlar oftast om felrättningar, men ibland gäller det ny funktionalitet.  Vill man hålla koll på när en uppdatering finns tillgänglig kan man inaktivera alternativet ”Automatisk uppdatering”. Det måste ske för varje enskild app så det är lämpligt att göra redan när man installerar den.
 • Gör en resa med Google earth och Google map.
 • Google översättning kan i pratiska livet överbrygga språksvårigheter.
Refererat av Kurt Åberg

Tisdag 30 okt 2012
Säkerhetstänkande och ”tips o trix”
Huvuddelen av dataträffen hanterades av Björn Annell som förtjänstfullt beskrev vad man bör ha i sin dator. Björn visade noggrant nerladdningen och inställningen av programmen.
      I stora drag skall man se till att man har följande:
•    Virusskydd, rekommendation Panda Cloud Antivirus FREE
•    Skydd mot skadliga program som någon försöker lägga in i din dator, rekommendation Super Anti Spyware och/eller Emsisoft Antimalware
•    Skötsel av datorn: Advanced System Care 6
Länkar till dessa program och lite mer beskrivning återfinns i tabellen nedan.
Annat att tänka på: När du laddar ner något program som du behöver, kolla noga det som är förbockat i svarsrutor som dyker upp under installationer av olika slag ta bort erbjudanden av toolbars och sånt du ej känner till t.ex. BABYLON , ta alltid bort bocken innan du fortsätter.  Du skall själv välja HJÄLPprogrammen som sköter din dator.  Om du blir erbjuden på någon websida att gratis få datorn scannad, avböj !!!!!!!! Risken finns att du får in ett trojanprogram, dvs ett program som laddas in i datorn utan att du ser det. Dessa program kan åstadkomma stor skada och äventyra din säkerhet.

Program/adress
Användning
ADVANCED SYSTEM CARE/ www.iobit.com 
Sök med SIMPLIFIED MODE c:a 1/vecka---EXPERT MODE minst 1/månad
EMSISOFT ANTIMALWARE/ www.emsisoft.se Uppdatera sen skanna med SMARTSCAN  c: 1/vecka, OBS upptäcks nåt gör omedelbart en djupscan
SUPERANTISPYWARE/ www.superantispyware.com Börja med att uppdatera (check for update) därefter markera QUICK 1/vecka eller DEEPSCAN 1/mån
PANDA CLOUD FREE/ free.pandasecurity.com/se/ Säger som Pandas reklam : Installera och glöm bort sköter sig helt själv !!!!!!!!!!!
Skanna  efter  virus m.m.  när antivirusprogrammet  strejkar www.esetscandinavia.com/threat-center/online-scanner/ Om du råkat ”illa” ut, men fortfarande kan komma ut på internet

Tänk alltid på att syna de rutor som dyker upp vid installation så du inte får med nåt som du inte vill ha t. ex. BABYLON som är nästan omöjlig att bli av med
och som stör diverse funktioner i Windows.
----------

Kurt Åberg beskrev hur man med Puppy Linux kan rädda filer, när Windows av någon anledning kraschat permanent.
Dock kan man ibland få igång Windows igen, bara genom att återstarta, eller – när windows håller på att laddas – frekvent trycka på F8, och välja ”Felsäkert läge” i menyn som kommer upp.  Sedan kan man göra en normal start igen. Ofta brukar det hjälpa.
Puppy Linux då, vad är det? Jo, det är en Linux-variant som får rum på en CD (det krävs bara några hundra MB) eller USB-pinne. Den körs alltid i RAM-minnet i datorn och kan inte skada andra program som är installerade. (Till skillnad från när man installerar någon Linux-distribution permanent, t ex Ubuntu, som installeras ”på riktigt”,.i och för sig inte farligt, men det kan bli besvärligt att ta bort det om man tröttnar)
Eftersom det körs i RAM-minnet kan man – om Windows kraschat – gå in i hårddisken och rädda filer och bilder som man glömt ta back-up på tidigare. Man kan t o m köra datorn även om själva hårddisken pajat.  Puppy Linux innehåller förutom operativsystemet även kontorsprogram som kan läsa t o m docx-filer, bildfiler, excel-filer mm, mm.
PC för Alla har rekommenderat programmet i julinumret 2012. Här är länken till artikeln.
http://www.idg.se/2.1085/1.458715/sa-raddar-du-filer-fran-din-kraschade-pc 
Där står bra beskrivet hur man t ex flyttar över dokument och bilder till ett USB-minne eller extern hårddisk (eller extradisk som man kanske har i datorn)
Det finns flera sätt att rädda filer i ett kraschat Windows, mer om det en annan gång.
Rent allmänt är Puppy Linux en trevlig bekantskap. Har man en gammal slö dator med dåligt batteri (om det är en laptop det är fråga om) så kan man surfa, mejla, titta på bilder och filmer, skriva word och excelfiler med en snabbhet som man med windows bara uppnår med nyare datorer med stort RAM och snabb processor.
Det finns en cd med Puppy Linux på, på Kanelbullen. Den kan kopieras. Men man måste använda speciella kopieringsprogram (finns på en av datorerna på Kanelbullen). Men prova i sin egen medhavda laptop  kan man ju alltid göra.

Refererat av Björn Annell och Kurt ÅbergTisdag 25 september 2012

Bank på Internet

Cirka 40 nyfikna hade kommit för att få veta hur man betalar räkningar mm i sin Bank på Internet. Glada interna förmågor hade förberett några demonstrationer från antingen sin bank eller med hjälp av bankernas demo-sidor. Antalet frågor var många, alltifrån om grundläggande saker till mer invecklade. Det är tydligen många som redan använder tjänsterna, men som kom i alla fall.

Tore Linderoth inledde med att beskriva orsakerna till att man borde använda tjänsten:

 • Bankerna lägger ner sina lokala kontor och minskar personalen
 • Bankerna slopar kontanthanteringen
 •  Bankerna tar bra betalt om man vill betala räkning på kontor
 • Mycket säkert – numera – att använda internettjänsten. Om man är försiktig med dosor, koder, kreditkort etc, så är risken liten att man får sina pengar stulna. Ytterst sällan blir vanligt folk skyldiga betala om något oegentligt ägt rum.
 •  Har man väl lärt sig hur man gör, så är det lätt och bekvämt att betala räkningar, föra över pengar till någon, osv

Här är några svar på frågor som ställdes:

 • För att logga in på sin IT-bank har man att hålla reda på sin pin-kod eller, om sådant används, sitt BankID (noga noterat i minnet eller på hemligt ställe). Sedan får man instruktioner som är enkla att följa.
 • Man kan använda banktjänsterna från flera datorer, förutsatt att man har sin dosa och sitt kort, med sig. En del banker använder inte dosa. Då kan man i stället ladda ner ett certifikat som, om behovet är tillfälligt, kan begäras vara för engångsbruk.
 • Bankerna kan ge hjälp på kontoren och har bra telefonsupport. Beträffande hjälp i klubben, se nedan.
 • Sedan gick vi igenom och demonstrerade de banker som är mest använda av deltagarna. Det är ju svårt att här redogöra för genomgångarna så vi väljer i stället att ge adresserna till respektive banks demonstrationer. De är överlag bra, även om det skiljer lite från bank till bank. Prova med länkarna nedan.

 
SEB  http://www.seb.se/pow/content/ikpdemo/login_digipass.htm

Swedbank http://www.swedbank.se/idc/demo/?WT.mc_id=4185

SHB https://ow.handelsbanken.se/bb/seok/idemstatic/IDEM/startprivat.html

Skandiabanken http://www.skandiabanken.se/hem/Internetbanken1/nya_banken/

Nordea http://www.nordea.se/Privat/Vardagstjänster/Internet+och+telefon/Internetbanken/773492.html#2714514f-2208-46ba-bee8-e699aa22c512

Danske Bank http://www.danskebank.se/sv-se/privat/Hembanken/Pages/Hembankendemo.aspx

Tips och råd från kan du säkert i så fall få från respektive bank, bl a från bankernas demo på nätet, se inklistrande länkar nedan.  En annan möjlighet att få tips och råd kan vara att besöka Kanelbullen.  Bra är då naturligtvis om en stödperson med erfarenhet av den bank, som du önskar nyttja, tjänstgör. Titta in på Kanelbullen (öppet må – fre 13 – 16) eller ring  08 – 694 82 33 så kan Du få besked. (Vi hade från början tänkt lägga ut info på hemsidan, men avstod från det av säkerhetsskäl).

Dataträff den 15 maj 2012

”Datorhjälp på hemmaplan”

var ämnet för dagen. Pelle Carlson och Kurt Åberg gick igenom programmet TeamViewer, med vars hjälp man en hjälpare kan koppla upp sig till en som behöver hjälp och manövrera hens dator. Även ett så pass specialbetonat ämne lockade nära 40 besökare (vi hade räknat med färre så kaffet räckte knappt, men vi kunde fika ute i vårsolen).
     Programmet TeamViewer beskrivs på den skiva”Anpassa Windows för funktionsnedsättningar” som Seniornet Sweden försett klubben och dess stödpersoner med. Skivans innehåll (som huvudsakligen ger tips om hjälp vid nedsatt syn, hörsel etc) kan alla medlemmar ta del av på Seniornet Sweden’s hemsida: Utbildning/DVD anpassa Windows (kräver inloggning).
     Det kan finnas en viss säkerhetsrisk förknippad med fjärrhjälpsprogram. Det har hänt att folk blivit uppringda av någon som uppger sig höra till en dataorganisation och påstår att det är fel som måste rättas till i vederbörandes dator. Och som ger anvisningen att installera TeamViewer (eller något liknande program) för att möjliggöra felsökning och hjälp. Sedan kan ”förbrytaren” lätt gå in i datorn och ta ut vad hen vill. Så försiktighet är på sin plats.
     Programmet demonstrerades genom att Kurt fjärrhjälpte Pelle med några problem han hade i sin dator (det var visserligen bara en meter mellan dem, men det skulle ha kunnat vara många mil).
     Den som hjälper hämtar hem och installera TeamViewer Fullversion http://www.teamviewer.com/sv/download/index.aspx
     Den som vill bli hjälpt uppmanas av hjälparen att hämta hem och installera den version som ligger närmast under, som heter TeamViewer QuickSupport
     Sedan är det bara att följa anvisningarna, den hjälpsökande får upp ID och Lösenord för sessionen och förmedlar det till hjälparen per telefon eller sms. När det är gjort kan hjälparen manövrera den hjälpsökandes dator som om han själv satt vid den och båda ser vad som händer på skärmen.
När hjälpsessionen sedan avslutas, så tas programmet bort helt och hållet från den hjälpsökandes dator, vilket är en bra säkerhetsåtgärd.
     Några ord ägnades också åt operativsystemet Puppy Linux. Tiden räckte inte till för en demonstration, och vi återkommer med en dataträff om Linux-varianter, t ex just Puppy och även Ubuntu, som är ett populärt Linux-system.
     Puppy Linux är ett operativsystem som lätt får rum på en cd-skiva eller USB-pinne. Det körs helt och hållet – efter installation, som tar ca 1 minut – i RAM-minnet och är därför mycket snabbt. RAM-minnet bör vara minst 128 MB (i dag mäts RAM-minnena i GB, dvs tusentals MB). Puppy Linux innehåller också program för epost och webbsurf samt för ordbehandling, kalkyl (kompatibla med Microsoft Office). Eftersom det körs i RAM-minnet, så behöver man inte någon hårddisk.
     Om man har fel i Windows som gör att man inte kan komma åt sina sparade dokument, så kan man via Puppy Linux komma åt hårddisken och rädda undan det man vill spara. Kurt hade gjort så flera gånger med datorer där Windows pajat.
     Man kan hämta programmet gratis på www.puppylinux.org Man hämtar en s k iso-fil, som man bränner i iso-format på cd eller dvd. Om man sedan ställer om datorn så att den i första hand bootar/laddar från cd eller dvd och startar med skivan i, så går Puppy Linux igång automatiskt.

Refererat av Kurt Åberg


Fototräff den 17 april 2012
Vad ska du ha för kamera för att ta smesterbilder, att filma

Sebastian Wivallius, som varit hos oss tidigare flera gånger, gav den här gången råd om man vill skaffa en ny kamera, digital alltså, förstås.
     Sebastian hade en hel mängd kameror med sig av olika prisklasser och kvalitet. Allt från den enklaste pocketkameran till de nya systemkamerorna som inte är mycket större än en pocketkamera, men med ingredienser som de ”gamla vanliga” systemkamerorna hade, dvs med spegel, stor cmos-platta (den grej som bilden fastnar på inne i kameran, ju större desto bättre), många megapixlar, raw-fotografering, många inställningsmöjligheter, mm mm.
     Även andra egenskaper hos vissa kameror demonstrerades på ett livfullt sätt, som skapade hjärtflimmer hos oss som åskådare och –hörare. Sebastian kastade nämligen – flera gånger dessutom - en fin pocketkamera rakt upp i luften som sedan hamnade på det hårda golvet med en smäll. Upprörande!!
     Men detta var för att demonstrera en typ av kameror som de som reser mycket under ibland äventyrliga förhållanden kan fundera på. Dessa kameror tål att vara under vatten (men om de legat i saltvatten skall de ligga i en hink med sötvatten ett tag), tål sand på en sandstrand (för objektiv med zoom är inbyggt). Och tappas hur som helst, som sagt var. Verkligen imponerande! Dessa kameror kallas ”tapp-kameror”, väldigt betecknande.
     Vi fick också höra Sebastians ljumma inställning – minst sagt – till så kallade kameror som är inbyggda i mobiler. Men OK då, bättre att ha en dålig kamera med sig än att ha en jättebra hemma. iPhone har snart tagit fler bilder än alla kameror hittills har tagit!! Så populära fotoinstrument är de!!
     Några bra demonstrationer gjordes, bl a en med en kamera med 18 gg zoom! En bild vidvinkel och en med längsta brännvidden – man tror inte det är sant, att bilden har tagits från samma plats.
     Nyare systemkameror är inte bara nätta att hantera i storlek, de har också fått en massa automatiska funktioner ”smart automatik”, som ställer in kameran beroende på vilket motiv man har riktat kameran mot. Så till exempel ställer den in bländare och zoom så att ett ansikte tar ca 30 % av bildytan, då blir porträtten bäst!! Även landskap byggnader etc täcks in av kamerans smarta automatik.
     Alla moderna kameror kan man dessutom filma med – i HD! Om man så vill. Men då skall man tänka på att ha ett ganska stort minneskort, t ex 32 GB. Minneskorten finns nu i olika tappningar och moderna kameror kan hantera upp till 128 GB.
     Vi fick dela upp oss i grupper: nybörjare, de som vill satsa lite mer och de som tänker på systemkameror. Sedan gick Sebastian omkring och hjälpte till när vi lekte med de olika kamerorna.
     Lite frågor kom också, t ex om optisk och digital zoom. Digital zoom skall man inte gå på, alltid dåligt – betyder bara att man elektroniskt förstorar upp en bild inne i kameran, det är samma bild hela tiden som kameran laborerar med. Med optisk zoom varierar brännvidden på gammalt känt sätt.
     Något som nyare kameror också har och som är mycket bra är automatisk bildstabilisering. Där finns också mekanisk och digital, och även här är det mekaniska att föredra. Sebastian visade oss att när man skakar på en kamera med mekanisk bildstabilisering, så skramlar det lite lätt. Helt rätt.
     Sebastian jobbar numera på Media Markt i Gallerien Hamngatan. Dit kan man gå om man vill ha ytterligare råd och köphjälp.

Refererat av Kurt Åberg


Tisdag 3 april 2012
Låna böcker elektroniskt

I novellen Biblioteket i Babel (1963) hävdar Jorge Luis Borges att biblioteket är oändligt, men att allt skrivet egentligen ryms i en enda volym.
Är han på väg att få rätt? Man kan undra efter att ha hört stadsbibliotekets Mikael Engström öppna fönstret mot framtiden i eftermiddagens intressanta anförande på klubblokalen. Vanliga pappersböcker, visst, men IT-tekniken möjliggör numera e-böcker, ljudböcker, talböcker för handikappade (genom statliga DAISY), och småningom, e-musik och -film (Naxos, ”strömmande”).
Två nya hemsidor, Biblioteket.se och m.Biblioteket.se erbjuder allt från referensdatabasen EBSCOhost (Engström rekommenderar landguiden!) till språkkaféer och läxhjälp för skolbarn. (Min kommentar, efter att ha provat franska: kafé av dropintyp har svårt att driva ett ämne.)
Apropå samarbetet med Stadsmuséet vädjade Engström på muséets vägnar om manliga dagböcker på temat Hemmet. Kvotering hotar!

E-böcker:
- Ofta dragkamp med förlagen, utom vid ”creative common”, skänkt upphovsrätt (ex makarna Myrdals verk). Den s k 75-årsgränsen kan förutom författaren även avse en eventuell översättare!
- Filtyper. PDF (okay), Mobipocket (på väg ut), EPUB (kommer).
- Utlåning av läsplattor förbereds av SSB. (Längre batteritid och mindre ljuskänslighet än surfditon).
- Låntagaren måste ha Adobes program för AUKTORISERING av plattan.
- Utbud e-böcker: några tusen, t. ex. projekt Runeberg, en svensk avläggare av det helt ideella Gutenbergprojektet.
- Appar för smartphones: Bluefire Reader, rek., och Ampico.
Alltså: Låt oss frimodigt vandra ut på nätet med hjälp av vårt förträffliga bibliotek!

Dagen avslutades av Pelle Carlson som på förmiddagen inför intresserade stödpersoner givit en större exposé, praktiskt och teoretiskt, över konsten att konvertera gamla medier (vinyl, kassettband, VHSband) till nya. Nu fick vi se och höra hur man med gratisprogrammet Audacitys (inställt på stereomix) kan spela in ”strömmande” ljud  för senare avnjutning. Vi fick också ett resonemang mellan Engström och Carlson om (den juridiska) vådan av att flytta ett verk till annat medium, till exempel en CD-skiva. Detta kan tolkas som intrång på äganderätten. Bäst är att alltid ”fråga först”.

Refererat av Börje Ivegård


Dataträff 13 mars 2012:
Fräscha upp gammal dator

Björn Eriksson från Seniornet Kungsholmen talade i dag om hur man kan göra en gammal dator brukbar, dvs vad man skall tänka på när det börjar slöa till sig. Men än 50 gäster infann sig, ämnet är tydligen viktigt. Hela föreläsningen finns i bifogad pdf-fil, så här följer bara några saker som man skall tänka på.
     Om det tar mer än 2 minuter att starta datorn, bör man överväga åtgärder. Det kan röra sig om att rensa bort onödiga program, genom att köra msconfig och under Autostart-fliken ta bort program som inte behöver sättas igång varje gång man startar datorn. Varje programtillverkare verkar tycka att just hans program är så viktigt att det skall starta automatiskt.
     Det är en bra idé, att inte fylla hårddisken mer än till 50-60 %.
     Att utöka RAM-minnet kan göra underverk för snabbheten överhuvudtaget, om det är litet från början (mindre än 0,5 Gigabyte). Björn tipsade om hur man för att hjälpa RAM-minnet kan köpa ett snabbt (men inte stort) USB-minne,  20 MB/sek skriv och 40 MB/sek läs. Kolla i pdf-filen. Sådana USB-minnen hör inte till de billigaste.
     Ett bra tips är att till vardags inte köra som administratör utan köra i ett konto med begränsade rättigheter. Då hindrar man att av misstag skadliga program invaderar datorn.
     Program som rensar datorn kan vara bra. Vi har tidigare fått tips om Advanced System Care (Björn Annell) men denne Björn (Eriksson) tipsade om ccleaner, som rekommenderats av experter.
     Ett problem är hur man kan hejda onödiga processer när man kör Aktivitetshanteraren (ctrl-alt-del). Där har PC för Alla en bra sida: www.pcforalla.se/processer.
     Sedan finns ju alla standardgrejer, uppdatera drivrutiner och Windows regelbundet (men låt det inte ske automatiskt, utan begär att få bestämma själv vilka uppdateringar som skall göras). Samt förstås att en gång i månaden defragmentera sina partitioner (C:, D: osv)
     Ett otyg är program som ger sig ut för att fixa datorn och som talar om att ”Du har 6354 problem” ska vi fixa det? Antingen kan det vara något farligt program, och om det är schysst, så tar den bara 1000 fel, ”men om du betalar så fixar vi resten”. Ofta är det rent geschäft. En gäst berättade att datorn gick ännu långsammare efter att han följt rådet.

Refererat av Kurt Åberg


Foto/dataträff 28/2 2012
Backup och olika lagringsmedia

Sebastian Wivallius från Media Markt i Gallerian Regeringsgatan talade över ämnet Lagring och backup

 • Mekaniska hårddiskar: helt dominerande, men ömtåliga för stötar. (Avancerade konstruktioner kan visserligen ”känna” när dom tappas; och/eller har fragila nålar som går sönder innan dom hunnit skada disken). På väg ut.
 • Flash-hårddiskar (SSD): Solida, livstid obegränsad , oömma (klarar vatten- har bärgats felfria ur sjunkna fartyg, i svarta lådan på flygplan, i USB-minnen) men dyra, ca 10xM. Bäst!
 • CD-DVD-skivor, på utgående, klarar ej långtidslagring. Lackad yta torkar och krackelerar.
 • Onlinelagring på nätet. Ofta med antivirusprogram. Kräver uppmäksamhet. ( Den företagskonkurs som SW upplevt annonserades dock i god tid.)
 • Dropbox är ett jättefiffigt sätt att ta med sej filer överallt. Endast en webläsare behövs. Dock är endast 2GB gratis.
 • USB 3.0 inkluderar/ersätter Firewire, som därmed kan utgå. Den snabbare trean ( blå, ej svart) förekommer ofta och fungerar även tillsammans med tvåan/ettan.
 • Särskilda backup-program är oftast ”stökiga”.
 • SW rekommenderar regelbunden (varje mån) överföring från Mina dokument till separat hårddisk.
 • RAID-teknik är för avancerad för dagens ämne. (på fråga av Lars Bogren)
 • SW slutade med att erbjuda deltagarna i träffen två fotokopior i A4-format var, gratis nere på gallerian. Tid: inom en månad!

SW var en trevlig, effektiv och förkrossande sakkunnig föreläsare.
/BI 2012-02-28


Dataträffen den 31 januari
Kameran och Datorn tillsammans


Stig Hansson beskrev översiktligt hur digitalkameran är uppbyggd, hur man får en bra struktur i sitt lager av bilder och hur man enklast får över bilderna från kameran till datorn. Klicka här för att se en skrift som mer utförligt beskriver det Stig pratade om.

Här är några observationer i korthet:

•    Se till att få ordning bland bilderna genom att skapa en struktur, förslagsvis med en mapp för varje år. Sedan - under denna mapp - skapar man mappar med olika händelser under det året, med ett bra beskrivande namn. Slutligen lägger man i varje sådan mapp in bilderna i ämnet i fråga. Man kan också ge varje bild ett eget namn, så är det lätt att leta fram bilder man behöver i framtiden.
•    För att föra över bilder - använd Windows standardfunktioner. Strunta i den cd som följer med kameran - den krånglar bara till det. Man behöver inte cd:n, Windows håller numera reda på alla kameror man kopplar till datorn. Andra program man laddara ner och som innehåller albumfunktioner, taggar och sådant, krånglar också till det. Man tror att man kan föra med sig album och taggade bilder som man gjort i t ex Picasa till någon bekants dator genom att som vanligt kopiera bildfilerna till en USB-pinne. Men glöm det - det går inte.
•    När du plåtar, lär dig att stänga av blixten, den hoppar in i alla möjliga tillfällen. Oftast behövs den inte - kameror numera är mycket ljuskänsliga.
•    Är du road av att behandla bilderna, beskära, justera ljus och skuggor, ta bort röda ögon, etc? Det finns ett rätt bra enkelt och gratis program Irfanview
•    Om du scannar gamla kort, ställ in scanner för färg, även om det är svartvita kort. Man kan justera mer i efterhand då.
•    För att visa bilderna genom att dubbelklicka - använd gärna Windows standardprogram för det - enkelt och snabbt
•    Sist men absolut inte minst: Ta regelbundet säkerhetskopia på “Mina bilder”!


2011

Foto- och filmträffen den 6 december.
Överföring av smalfilm (S8, D8 mm) till video
var rubriken på Sven Brennings presentation vid  höstens sista dataträff. Sven Brenning har  lång erfarenhet från Ericssons Film- och Videoklubb och har ägnat mycket kraft åt olika smalfilmsformat. Hans råd följer:A. Ställ upp en filmprojektor och projicera mot ett vitt matt A4-papper
B. Filma av med en videokamera eller en digitalkamera
C. Ta in videofilmen i en PC (Mac) och redigera.
D. Bränn ner filmen på en DVD och titta på en TV eller en dator.

Prova själv på olika sätt för att få bäst resultat.
Utrustningen som behövs:
1. En bra videokamera (eller digitalkamera)  med bra färgåtergivning, bra upplösning,  bra optik - och med manuella inställningsmöjligheter
2  En bra projektor med stabil hastighet (16 2/3 b/s, ger inget flimmer), bra optik (skärpa) och - om möjligt - med borttagbar bildmask (10-30% större bild!)
3. En duk med så matt yta som möjligt. Ett A4 papper ofta bäst, eller en slät yta målad med vit supermatt färg (1 Lux)
4. Uppställning som minimerar parallaxfel och med endast svagt ljus i rummet (måste inte vara helt mörkt)
5. Filmerna bör ha start- och slutremsa, vara rengjorda (damm smuts repor) och sakna trasiga skarvar. Viewer, redigeringsapparat, skarvapparat behövs kanske.
6. Om man har gamla filmer med ljud ska man ha ljudfilmsprojektor och videokamera med ljudingång (synk bild/ljud)

Om man lämnar in smalfilm som ska överföras till ett digital format, t.ex., DVD får man räkna med en kostnad på mellan 800 till 3 000 kr per timme.
Då föreslog Sven Brenning
- www.uppsalabildteknik.com  Mycket kunniga,hög kvalitet, finns i Uppsala
- www.bgavideo.com  Butiker i Stockholm.
- Sven Brenning själv www.film2dvd.se 

Bild- och ljudprogram som Sven Brenning nämnde:
1. Videoredigering
- Pinnacle Studio (Avid) Elgiganten 690-1490kr
- Adobe Premiere Elements    Amatörversion
- Adobe Premiere Pro Proffs Dyr Svår
2. Ljudredigering
- Audacity. http://audacity.sourceforge.net/?lang=sv   Gratis
3. Mediaspelare: VLC media player www.videolan.org/vlc/    Gratis, bäst

För den som vill skaffa gammal smallfilmutrustning (t.ex. projektor, lampor, redigeringsapparater) föreslog Sven Brenning Schönherrs Foto, Upplandsgatan 16
Andra fotobutiker i Stockholm som har äldre utrustning är LP Foto (reparationer & anordna fotoauktioner) Regeringsgatan 83, Rajala Pro Shop Herkulesg 11 och Wibergs Foto Karlav. 61


Gratisprogram, bra och nyttiga
Dataträff den 22 november 2011
     Björn Annell
gick igenom några av de gratisprogram han ansåg sig kunna rekommendera. Det finns ju en uppsjö av gratisprogram tillgängliga över nätet (googla på gratisprogram så hittar du mycket mer än du behöver) men Björn koncentrerade sig på sådant som höjer säkerheten och/eller datorns prestationsförmåga.
     Advanced SystemCare Free (ASC) heter gratisversionen av ett programpaket som gör en rad åtgärder för att säkra och snabba upp datorn. Programmet kan hämtas från www.iobit.com och är nu i version 5. Man kan välja mellan snabb genomgång (som kan köras så ofta man vill, kanske dagligen) och en djupare genomgång som tar mera tid och som kanske kan behöva köras en gång i månaden. I båda fallen letar programmet efter spionprogram och liknande (men inte virus), fixar windowsregistret, tar bort surfspår och kastar onödiga filer (man kan välja bort funktion som inte önskas). I djupversionen görs fler tester, systemoptimering, diskskanning (C-disken) och vid behov defragmentering m m. Det kommer nya versioner av programmet då och då. Köper man pro-versionen så görs skanningar automatisk och lite grundligaret, men det är knappast värt pengarna, gratisversionen räcker..
     Även om ASC letar spionprogram så finns det de som gör det betydligt bättre. En riktigt vass spionjägare, som också finns i gratisversion, är Super AntiSpyware Free som kan hämtas på www.superantispyware.com. Programmet skanner efter spionprogram närhelst man önskar och bör ske varannan vecka (eller när man misstänker att något skräp smugit sig in). Vid demonstrationen hittades 33 "tracking cookies" som ASC inte larmat för vid sin genomgång (men de var å andra sidan heller inte av särskilt farlig karaktär). Även här finns en pro-version som skannar automatiskt, om man vill betala för den. Men man kan t ex köra Windows Defender parallellt och ha en viss kontinuerlig koll. Super AntiSpyware finns även i en version som kan läggas på ett USB-minne och användas för att rädda datorer som drabbats av elaka spionprogram.
     Man måste förstås också ha ett bra antivirusprogram i sin dator (men inte mer än ett, försöker man lägga in två så blir det problem). Flera av de stora säkerhetspaketen (Norton, F-secure etc) belastar datorn onödigt mycket (och kostar onödigt mycket), men det finns gratisalternativ. Det som Björn funnit vara bra, snabbt och föga datorbelastande arbetar i hög grad "i molnet" (dvs på Internet) vilket gör att uppdateringar kommer snabbt. Det är Panda Cloud Free som kan hämtas på http://nedladdning.cloudantivirus.com.
När man laddat ner och installerat programmet kan man nästan glömma det - det sköter sig självt (men man bör nog göra en genomskanning av hela datorn då och då för säkerhets skull, eller av misstänkta filer vid behov).
     Björn nämnde också att ett nytt gratis "Office-paket" kommit på nätet. Det är troligen en variant av OpenOffice som ju är känt sedan länge och det heter LibreOffice och kan hämtas på http://libreoffice.se.malavida.com/d8214-ladda-ner-windows. Liksom OpenOffice är det kompatibelt med Microsoft Office och kan även hantera docx-filer, dvs Office2010-varianten. Han påminde också om några andra stora gratis-succéer: Skype och Google Earth.
     Kurt Åberg kompletterade med sina erfarenheter av ett gratisprogram för snabb sökning i den egna datorn - Copernic desktop search, kan hämtas på www.copernic.com). När det installerats ska det först indexera allt befintligt innehåll i datorn och det tar en stund, men sedan går det snabbt som ögat att inte bara hitta vilka filer som innehåller sökt ord (det klarar Windows Vista och 7 själva) utan också att ge förhandsgranskning av dessa dokument med det sökta ordet markerat (vilket Windows inte gör). Kurt är mycket nöjd med programmet och nyttjar det flera gånger dagligen.
     Många gratisprogram finns det, och gratis, det är gott det. Så samlade också dagens dataträff en rekordstor publik i Svärdet-lokalen. Och Björn uppmanade alla som har problem med sina datorer eller program att utnyttja den supportverksamhet som Kanelbullen erbjuder på måndagar. Själv är han där första måndagseftermiddagen varje månad och kan ta hand om de värsta teknikproblemen.


Hemsidor med Google Sites
Dataträff den 8 november 2011
     Pelle Carlson, som sedan begynnelsen är klubbens webbmaster, berättade om hur man kan göra hemsidor med Google Sites, blandat med diverse erfarenheter av hemsidesmakeri.
För att göra en hemsida behöver man normalt ett redigeringsprogram (om man inte är en hejare på HTML-kod), en plats på nätet hos något webbhotell och en adress för sin webbplats. Ett gratisprogram är Kompozer och man kan köpa en .se-adress för ca 100 kr om året och webbhotell från 12 kr per månad och uppåt. Men man kan också använda "molnet" och göra sina hemsidor via webbläsaren.  Google sites är en sådan variant och där får man allt gratis (om man har måttliga behov av utrymme etc, 100 MB ingår utan avgift
     Någorlunda framgångsrikt konstruerades vid sittande bord en hemsida med några ingående undersidor, med en kolumn till vänster där t ex en meny över innehållet på webbplatsen kunde läggas in, eller annan information, alltefter önskemål. Bilder lades in och länkar sattes in som ledde både till andra sidor inom webbplatsen och till andra ställen på webben.
     På plats fanns rätt många damer och herrar, samt en datashäfer, och åtminstone en del kände sig lite inspirerade att gå hem och prova på Google sites själva. Det enda man behöver är ett konto hos Google (t ex en epostadress hos g-mail). Och en hel del tålamod.
     Vi noterade också att hemsidorna inte ser mycket ut för världen innan de tagits omhand av en webbläsare. Hur sidan ser ut innan dess kan man på vilken hemsida som helst se om man går in på menyn Visa och väljer Källa - det är bara en massa "skrivmaskinstext".


Dataträff den 25 oktober 2011, ”tillminabarnbarn”

Till dagens dataträff var Patrik Jalkell inbjuden för att berätta om sitt projekt, ”tillminabarnbarn”. Vi var ca 30 st som lyssnade. Väldigt kort så går det ut på att med hjälp av programmet skapa en bok, färdigtryckt, med riktiga pärmar, med text och bilder som man själv fixar till.
     Patrik betonade att vi seniorer har en massa att berätta för nuvarande och kommande generationer, eftersom så mycket hänt under vår tid.
     Det går ut på att man skriver text under rubriker, lägger in bilder och annat värdefullt – allt med stöd av programmet. Hela tiden man jobbar kan man spara undan det man gör i pdf-form på sin egen dator. Men det lagras hela tiden säkert på nätet, för att - när man är färdig (inom 2 år) - få en fin bok tryckt.
     Många tycker det är besvärligt att få in gamla bilder som man har, men Patrik tyckte att det bästa är att fotografera av dem i dagsljus med en vanlig digitalkamera. Numera har ju nästa alla en sådan.
     På www.tillminabarnbarn.se kan man läsa mer.
     Det stod klart att några kommer att ge sig i kast med att skapa en bok, flera köpte på stående fot programmet. Intresse kan då finnas att träffas för att ge varandra tips och kunna fråga om saker som berör programmet.
     Meddela gärna kurtaberg@gmail.com , (obs ingen punkt mellan kurt och aberg) om du har intresse för uppföljningsträff(ar).
     Om tillräckligt intresse finns, så kan vi också få ett förmånligt pris på programmet.


Dataträffen den 11 oktober 2011 om Smartphones

Charlie Nilsson från TeliaSonera besökte oss den 11 oktober på Postmuseum, denna gång, och berättade om s k Smartphones – iPhone, Android-telefoner osv.
Charlie inledde med att beskriva sin bana i Telia, han började som apparatuppsättare – just på söder. Kände sig hemma på grund av detta och också för att han kände frändskap med auditoriet när det gällde den mogna åldern, även om Charlie fortfarande var i arbetande ålder, till skillnad från de flesta av oss. Men någon ung spoling var han ju inte.
Här lägger jag in mejl-texten från Charlie, som följde med powerpoint-filen med bilder som han visade. Därför att den är så mänsklig och trevlig:

Hej Kurt
Skickar över bildspelet som jag använde på postmuseumet.
Vill också säga vilken trevlig em jag hade i erat sällskap.
Jätte roligt att träffa er.
Kommer att bära med mig det för en lång tid framöver

Som Charlie nämner finns bilderna i en fil som kan laddas hem här
En mer utförlig berättelse om dataträffen finns också att ladda ner. Många av de drygt 50 besökarna ville nämligen ha något att läsa efteråt. Det finns här


Windows 7 m.m.

Thomas Floberg från Microsoft höll en väldigt levande och bra presentation av Windows 7 vid dataträffen den 27 september. Presentationen handlade inte bara om operativsystemet utan också om program och produkter som hör till Windows7,
     Det var många besökare, 56 stycken. En rundfråga som Thomas började med visar att Windows 7 används mycket flitigt, hela 31 av de närvarande hade Windows7. Dessutom har många flera datorer, fast och bärbar, drygt hälften har mer än en dator.
     Recensenten av detta möte upptäckte under föredraget att det finns betydligt mer i Windows 7 än det han visste om. Han har ju mest försökt leta reda på det han redan kunde från XP i Windows 7, vilket inte är så klyftigt.
     Här är ett axplock av nyheter och vad man kan göra:

 • Om man i Windows 7 jobbar med en webbsida och Word, t ex, parallellt, så kan man fästa objekten enkelt så att de delar på skärmen. Detta utan att behöva först anpassa storleken på varje fönster och sedan lägga dom t ex bredvid varann. Man drar helt enkelt först det ena fönstret till vänster och sedan det andra till höger. Och – vips – så delar fönstren på skärmen.

 • Man kan föra musen över de öppna applikationerna, som avbildas som ikoner längst ner i aktivitetsfältet, som det heter. Då öppnas en liten bild, så att man ser vad det är, klickar man sedan på någon, så öppnas dokumentet, eller vad det nu var.

 • Sökfunktionen i Windows7 kan användas till mycket mer än att bara hitta dokument eller filer med ett angivet ord i. Skriver man t ex nätverk, så kommer alternativet hur man hanterar nätverk i Kontrollpanelen upp. Man behöver alltså inte öppna Kontrollpanelen för att komma åt grejer där.

 • Explorer 9 (gratis att hämta hem) innehåller en del nyheter, Man kan t ex fästa önskade hemsidor i aktivitetsraden, och alltså lätt öppna dem där. Ni vet väl att aktivitetsgraden är raden av ikoner som finns längst ner? Man behöver alltså inte ha webbläsaren Explorer 9 öppen för att direkt komma åt de önskade websidorna. Liknande funktioner, d.v.s. nå hemsidor via en ikon, finns även i t ex Chrome, men man måste då ha startat Chrome först.

 • I Windows Live har man samlat applikationer som är kopplade till Windows 7, Anledningen till det är att man då kan uppdatera applikationerna oberoende av Windows 7. Outlook express, t ex, ingick tidigare i Windows, men nu heter mail-applikationen Windows Live Mail och kan hämtas hem separat.

 • En annan intressant applikation är bildprogrammet Windows Live Photo Gallery (det finns också Windows Live Movie Maker), som också är ett gratisprogram och Microsofts svar på Googles Picasa.

 • Microsoft har nu lanserat ett eget antivirusprogram. Gratis förstås, och vi fick rådet att ta det i stället för att förnya diverse antiviruslicenser som brukar vara förinstallerade på datorer man köper. Det heter Microsoft Security Essentials. Det är lika bra som andra virusprogram, och kräver mindre kraft för virusssökningar i filer, t ex. än andra motsvarigheter. Det är samma program som företagen har, men de får betala. Anledningen till att Microsoft levererar programmet gratis, är att man vill att användarna skall ha virusprogram. Om det blir problem beroende på virus, så får även Windows ”bad will”, folk vet inte så noga vad som orsakat problemet.

 • Sedan visade Thomas vad man kan göra med videokommunikation i Messenger. Pontus i Akalla hjälpte till att få det hela att bli verkligt. Ett program som heter Skype nämndes också i sammanhanget, fördelen med det – erkände Thomas – är att man kan ringa vanliga telefonnummer – mot betalning, förstås.


Frågor och svar
handlade det om på vårens sista dataträff som ägde rum den 3 maj i Tanto Seniorlokus (bredvid Kanelbullen). En panel försökte besvara frågor som kommit in från medlemmar, och fler frågor kom förstås också upp under mötet.  Bland det som avhandlades kan följande noteras:

- Även stationära datorer har ett batteri som måste bytas (efter 5-10 år). Det är som regel en enkel operation. Ett symptom på dåligt batteri är att datorns klocka börjar gå för sakta.
- Man ska aldrig ha två antivirusprogram i datorn samtidigt. Kan vålla betydande bekymmer.
- Man ska som regel inte nappa på erbjudanden som dyker upp på nätet. Om man t ex erbjuds gratis skanning av datorn efter fel så blir resultatet garanterat att den har många felaktigheter, men för att avhjälpa dem måste man som regel köpa ett program. Det finns oftast gratisprogram som är lika bra för att hålla datorn i trim. Ett som nämndes är Advanced System Care (gratisversionen). Man ska heller inte förvänta sig att de här programmen gör några underverk med datorns snabbhet el dyl.
- Man kan ställa in sitt ordbehandlingsprogram så att man alltid nertill på varje sida får information om var i datorn dokumentet finns.
- För att hålla reda på alla sina dokument m m i datorn krävs att man har ett vettigt arkivsystem. Till att börja med bör alla egna filer kanske samlas i Mina Dokument (motsv) och där sorteras i undermappar som man finner vettigt (vilket inte är det lättaste, förstås).
- Om det ofta inte går att nå olika hemsidor så kan det bero på något fel i modemet (men det kan vara andra orsaker också förstås)
- Det går att ställa in så man får en ljudsignal när CapsLock-tangenten används - kan göra att man märker när man trycker på den av misstag.
- Ganska många drabbas av att  å, ä och ö förvanskas i (en del) inkommande mejl. Ibland går det att lösa genom att byta kodning till Unicode (i Outlook Express: Visa/Kodning/Fler/Unicode), men hur man får det att vara rätt från början visste vi inte.
- Internet Explorer 9 och Firefox 4 är antagligen utmärkta webbläsare båda två. Internet Explorer 9 går dock inte i XP.
- Det finns flera bra gratis säkerhetsprogram. T ex AVG, Avast, Panda Cloud eller Microsoft Security Essentials för att hitta virus och spionprogram. Zone Alarm brandvägg (om man inte anser att Windows egen brandvägg duger - har man en router ger den också ett brandväggsskydd. SuperAntiSpyware anses som ett extra bra antispionprogram.
- Det kan vara riskabelt att köra sin skrivare på piratbläck. Om man gör det kan det vara tillrådligt att vid t ex vart tredje patronbyte använda originalbläck - då minnskar risken att skrivarhuvudet geggar igen.
- Det är viktigt att ha rätt drivrutin till sin kringutrustning. T ex måste man hålla reda på om det är 32-bitars eller 64-bitars version man ska ha.
- Om man vill prenumerera på PC för Alla så får man som SeniorNet-medlem den för halva priset (och då har man genast sparat in medlemsavgiften). Dessutom får man som helårsprenumerant en rad andra förmåner.

De program som namnges ovan går oftast enkelt att hitta och tanka hem om man googlar på dem.


Läsplattor och surfplattor

Sebastian Wivallius från Expert i Marieberg visade surfplattor och smartphones för oss vid dataträffen 11-04-05, och beskrev eventuella skillnader och lite historik. Medvetet pratade Sebastian inte så mycket om läsplattor, eftersom de verkar bli utkonkurrerade av surfplattor.
     När det gäller mobila grejer, mobiltelefoner främst, har världen tidigare dominerats av Nokia, SonyEricsson, Samsung, m fl. Alla baserade i stort sett på samma grund, dvs mobiloperativsystemet Symbian. Sedan har varje tillverkare gett telefonen sina kännetecken och uppsättning av funktioner.
     Det här med Smartphones, dvs telefoner som man kan göra mer med än att bara prata, är inte nytt. Den första kom – lustigt nog – från IBM 1992 och hette Simon (kolla på Wikipedia). Den hade funktioner som gjorde att man kunde faxa, skicka emejl, sköta kalender osv. Men blev ingen succé. Nokia kom sedan med sin Kommunikator och var det som hittade på begreppet ”smartphone” Den hade rätt stor skärm och tangentbord och surfmöjligheter. Ericssons första hette R380 och var den första med pekskärm.
     2007 kom en blixt från klar himmel: Apples Iphone. Apple hade aldrig tidigare rört mobilmarknaden. Trots att alla tekniker, som dittills härskat i mobilvärlden, var ganska ljumma i sina omdömen – dålig batterikapacitet, dålig datakommunikation etc etc – så blev det en succè. En utmärkande sak med Iphone var att man kunde ladda ner s k Appar, som i princip är genvägar till olika saker på nätet. Detta har blivit en stor succé. Genast hoppade Google på spåret, dom anade var marknaden var på väg, och köpte upp ett företag som hade bra idéer om operativsystem för mobiler. Företaget hette Android. Även i Android-världen har appar slagit väl ut, finns i massor och är oftast gratis till skillnad från Iphone-apparna.
     Alla försökte haka på, Microsoft tog fram sitt Win Mobile. Nokia hängde inte med – alla andra började använda Google’s Android, men Nokia ansåg att Google var deras konkurrent -  utan har nu gått samman med Microsoft och slutat utvecklingen av en Android-liknande variant av Symbian (Nokia äger Symbian). Det Nokia kan hoppas på är ett deras telefoner och Microsoft Office mm går hem hos storföretag som har Microsoft som sin IT-plattform. Redan i dag kör många företag med Windows mobile (tidigare varianter) i de anställdas telefoner.
     SURFPLATTOR är numera rätt lika smarta telefoner, samma operativsystem men större skärm, oftast kan man inte ringa med dem. Man ser surfplattorna som starka konkurrenter till MiniPCerna som lanserades för några år sedan.
     Även här var Apple först på plan med sin Ipad, som slog alla prognoserade försäljningssiffror. Första dagen sålde man 300 000 stycken. Nokia trodde inte på surfplattor och satsade inte, vilket däremot Android-konkurrenterna gjorde Samsung, Huawei etc. Apple räknar med att ha sålt 50 miljoner Ipad:ar 2012, vilket många tror är en för låg siffra. 2010 hade man sålt nästan 15 miljoner.
     Det går bra med spel på surfplattor, också. Sebastian nämnde ett roligt spel, finsk härkomst, som heter Angry Birds, mycket populärt, dvs många nedladdningar.
     Någon frågade om virus och sånt i Smartphones. Än så länge ingen fara, inte alls i nivå med MS Windows problemen.
     Något man bör vara observant på när man skaffar en SmartPhone eller surfplatta, är att man bör ha ett mobilt bredbandspaket, annars är det ingen stor vits.
     Slutligen visade Sebastian ett urval av telefoner och surfplattor som vi fick pröva på. Mycket roligt. Dessutom hade Sebastian en digitalkamera för utlottning - uppskattades. Sebastian är intresserad och kunnig när det gäller fotografi, också. Vill man ha kontakt med Sebastian så är adressen till butiken ”butikralambsvagen@expert.se”


Mera släktforskning

Anna-Lena Hultman besökte oss igen den 22 mars, denna gång i Svärdet på Rosenlundsgatan (jfr 1 februari nedan). Drygt 30 intresserade besökare fanns på plats. Ämnena för dagen var:  Hur dokumenterar man, använda kamera samt "Fader okänd”-begreppet, hur hittar man fäder – och mödrar med för den delen.

Hur dokumenterar man?
Den ovane förknippar släktforskning med listor upp och ner med datum och en massa namn. Den som inte är så väldigt intresserad tröttnar att titta efter några sidor (bland ofta många 10-tal). Anna-Lena gav tips på hur man kunde få släktforskningen mycket mera läsvärd för dem som inte är insatt i alla släktforskningens labyrinter. Gör så här:
-   Skriv en berättelse, vad du själv vet och vad du får fram genom att intervjua släkten och vad du hittat på olika ställen
-   Ta med bilder, ta gärna digitalkameran till hjälp, fotografera av gamla bilder och fotoalbum – ta foton på hela albumsidor. Scanna kan man också göra, om man vill ha högre kvalitet, men det tar betydligt längre tid att scanna än att fotografera av. Ljuset vid ett fönster hjälper, använd stativ.
- Ta gärna med bilder på bygden där släkten hållit till, bilderna kan du hämta från nätet och hembygdsföreningar – säkert.
- Besök bygden, åk på ”släktsafari” fotografera gamla hus där släkten huserat

”Okänd fader”
Ibland föddes barn med det otrevliga epitetet ”oä” i Födelseboken, oä står för – som alla vet – ”oäkta”. Detta berodde ofta på att fadern inte erkänt faderskapet eller ville vara anonym (men betalade). Hur letar man då reda på fadern? Inte så svårt visade det sig när Anna-Lena beskrev hur man skulle göra, men visst jobb innebar det att leta. Det enklaste är att gå vidare från födelseboken till husförhörslängderna, där kan man – oförsiktigt nog – ha yppat den lycklige fadern. Även ”moder okänd” förekom, men man stiftade en lag på 1700-talet där man kunde erkänna moderskapet men där man kunde förbli anonym. Detta gjorde man för att förhindra barnamord, som olyckliga mödrar ibland gjorde sig skyldiga till, i sin förtvivlan över att ha blivit gravid med en förnekande man. Lagen fick då benämningen ”barnamordsplakatet”. Läs gärna i Wikipedia om detta. Ett exempel på känd person, med både moder och fader okända, är Birgit Sparre (Gårdarna runt sjön).
    I Barnhusrullor kan man leta reda på barn, med okända föräldrar, som placerats på barnhem innan man kom till någon familj, förhoppningsvis. I ”Barnhussök” i Rötter kan man leta i barnhem, efter barn.

Lite andra saker
* Anna-Lena är nu mitt uppe i att fotografera gravstenar, som kan ge mycket information för släktforskare. 62000 gravar hittills.
* Allt är sekretessbelagt 70 år tillbaka. Men kan man visa sina släktförhållanden kan man få fram uppgifter från kyrkoförvaltningarna, bl a.
* Ta hjälp med identifiering av personer på foton du hittat i album, ofta utan några anteckningar om årtal, plats och namn, genom att lägga in bilder i Rötter”, Sveriges släktforskarförbunds web-sajt. Gå med i Rötters vänner, 100 kr pr år, så får du tillgång till denna hjälp
* Sveriges befolkning: det finns skivor, Riksarkivet SVAR, från 1880 och framåt, den senaste 1990, 500 kr
* Sveriges dödbok 1901-2009 är – trots det trista namnet – bra källa. Man använda den på biblioteken, om man vill kolla.
* Medborgarskapshandlingar kan man leta i (sök i Google på detta). Där kan man hitta utlandssvenskars ansökan om att få behålla svenskt medborgarskap - intressanta uppgifter.


Wikipedia - vår egen uppslagsbok

Tisdagen den 8 mars var det  åter dags för en intressant dataträff. Anders Wennersten berättade för oss om Wikipedia. Han hör själv till de mest aktiva inom Wikipedia-nätverket, har bildat stödföreningar både i Sverige och andra länder och har granskat ca 80000 nya Wikipediaartiklar. Wikipedia har på tio år blivit nr 7   bland världens mest besökta webbplatser. Den nyttjas av alla svenska högstadie- och gymnasieelever - och av många journalister. totalt räknar man med att Wikipedia i Sverige har ca 3 miljoner läsare. En promille av dessa (dvs ca 3000 personer) bidrar med material, och 300 personer kan räknas till de verkligt aktiva inom verksamheten.
     Som användare av uppslagsverket måste man vara källkritisk. Vem som helst kan lägga till och ändra uppgifterna i Wikipedia och det förekommer en hel del "klotter". Men felaktigheter eller "klotter" blir nästan alltid snabbt upptäckta och korrigerade och i svårare fall blockeras klottraren (som förstås dock kan börja agera igen under annat namn.
     Utöver den artikel som finns i ett ämne kan man också nyttja en separat bilddatabas, och om man söker en plats får man också dess koordinater och kan hitta på kartan. Korsreferenser i form av länkar finns överallt och källhänvisningarna är många (och nödvändiga om artikeln ska leva vidare). Man kan delta i diskussioner som pågår kring artiklar eller detaljer i dem och man kan granska en artikels historik - alla ändringar finns bokförda och alla tidigare versioner finns bevarade.
     Vem som helst kan öppna ett eget konto i Wikipedia och därmed få tillgång till ytterligare möjligheter.Öppenheten och möjligheten för alla att skriva bygger på grundtesen att de allra flesta ändringar och tillägg sker i ärligt syfte och god tro. Men utöver klotter måste man också bevaka så att inte otillbörlig rekla smyger sig in. Det råder nolltolerans mot personangrepp och integritetskränkande uppgifter. Man undviker att konkurrera med nyhetsmedia - det behövs perspektiv för att en artikel ska bli objektiv. Och man tar bara in artiklar om offentliga personer. Som artikelförfattare måste man finna sig i att andra ändrar i vad man skrivit, och det kan ibland leda till livliga diskussioner.
     Tekniken att skriva artiklar kräver lite övning, men inte värre än att komma underfund med program som t ex Word. Den som är intresserad kan anmäla sig till klubbstyrelsen, eventuellt kommer en Wikipedia-grupp att bildas tillsammans med några från Kungsholmen.
     Allt arbete med Wikipedia sker ideellt av många kunniga och engagerade människor och medel för att finansiera erforderliga servrar etc samlas in i form av gåvor. I sanning ett imponerande projekt.


Hot mot våra datorer
Roland Frenzel har arbetat med de här frågorna hos polisen sedan 1964. För en fullsatt salong på Tanto seniorlokus berättade han tisdagen den 22 februari  hur datorutvecklingen sett ut inom den svenska polisen och hur de grundläggande principerna kring datamedia är uppbyggda, hur informationen
lagras och vad som händer när man "tar bort" information på datamedia. 
     Vi fick en snabb historik över hur utvecklingen varit då det gäller datorer, lagringsmedia etc. Och en hum om hur data lagras paketvis i sektorer, med information i början och slutet på varje "paket" som finjusterar läsahastighet, gör viss kontroll av innehållet m m - och däremellan innehåller själva informationen. Detta sätt att lagra/läsa av data har i princip behållits på alla elektroniska medier (dvs allt utom CD/DVD/BlueRay-skivor).
     När man tar bort en fil hamnar den oftast i papperskorgen och kan återställas därifrån. När man tömmer papperskorgen markeras den borttagna filens "paket" som lediga för ny inskrivning, men den gamla informationen finns kvar (med ändrat filnamn) tills det verkligen sker en överskrivning. Detta medför att det är lätt att vaska fram gamla borttagna filer, i vart fall om de tagits bort nyligen. Även efter överskrivning kan det gå att läsa den gamla informationen, men då krävs det kvalificerad (och dyrbar) utrustning. Som privatperson kan man räkna med att en överskrivning av hela hårddisken ger tillräcklig säkerhet när man gör sig av med en dator. Även en fullständig omformatering kan duga, däremot inte en snabbformatering, då tas paketens etiketter bort, men inte innehållet.
     Roland gav en övertygande demonstration av hur man lätt kan hitta gamla "kastade" filer på en USB-pinne och han nyttjade då ett gratisprogram som heter Recuva (kan t ex hämtas här:
http://www.filehippo.com/download_recuva). Det programmet behöver inte installeras i datorn utan kan köras från t ex USB-pinne och det hittar de flesta kastade filer på ett lagringsmedium. Kan vara bra att ha när man lyckats kasta något som man vill återfinna.
     Vill man i stället ha ett program som tar bort informationsspåren från t ex en hårddiskpartition så finns det gratisvarianter t ex på  http://www.killdisk.com/ eller på http://eraser.heidi.ie
     För polisen är det förstås viktigt att kunna plocka fram information från kameror, hårddiskar etc som tillhör misstänkta personer. Några konkreta exempel på när så skett med framgång redovisade Roland också.


Vart tog våra emigranter vägen?

Så löd rubriken för årets första dataträff, tisdagen den 1 februari 2011 på Postmuseum. Föredragshållare var Anna-Lena Hultman som är en såväl i Sverige som USA mycket uppskattad släktforskare, anlitad av våra centrala släktforskarinstitutioner.

Det handlade alltså om hur man letar reda på släktingar som utvandrat till Amerika för länge sedan. Ett råd som Anna-Lena betonade starkt var att man skall börja leta i Sverige i husförhörslängder mm som är tillgängligt på nätet i Genline, t ex. Men det bästa är att leta reda på gamla papper ”på vinden”, brev, bouppteckningar, fotoalbum etc. I kyrkböckerna (Genline)  man t ex se när vederbörande flyttade ut från Sverige.

Sedan visade Anna-Lena hur förhållandevis lätt det är att leta reda på inresedatum mm i amerikanska källor. Dessa källor finns tillgängliga på nätet och är ofta gratis att använda eller tillgängliga mot en resonabel avgift. Här är ett exempel: www.ellisisland.org Det är passagerarlistor som gjordes upp när emigranterna anlände till USA via New York. Täcker tiden 1892-1924. Referenten av denna dataträff matade där in Ellen Aberg, som han visste var en äldre släkting som utvandrat till Amerika, tidigt 1900-tal. Och vips ser man där följande uppgift: Date of Arrival: May 20 1908 Name of passenger: Ellen Aberg, Residence: Rglhult Denmark. Detta skall alltså vara en farfars syster, boende i Elghult, inte Danmark, men väl Sverige. Detta visar att det kan vara lite fel i registren, men man hittar lätt i alla fall. Vidare kan man se att Ellen var 20 år och att hon utvandrade i sällskap med en annan 20-åring från Älghult: Anna Erlandsson. Detta ser man i originalpassagerarlistan, som man klickar sig vidare till. Fantastiskt! Allt gratis, men för att kunna se allt som finns där, måste man registrera sig som användare. Annars ser man bara den första träffen på namnet.

Andra källor för emigrantforskning är:

 • SAKA, Svensk-Amerikanska Kyrkböcker. När emigranterna kom fram och bildade samhällen förde man med sig kyrkboksvanan hemifrån och det finns många sådana kyrkböcker bevarade och upplagda på CD:er, baserade på mikrofilmer av böckerna. Motsvarighet till husförhörslängder finns också.

 • EMIBAS, en CD med 1,1 milj svenska emigranter åren 1840-1930. Finns inte längre att köpa, men många bibliotek har den. Underlaget är den svenska folkbokföringen (dvs kyrkböcker mm)

 • EmiWeb, emigranter på webben, rätt ny. Kräver abonnemang. 175 kr för tre månader.

Detta var några exempel, mycket står att läsa i ”EMIGRANT forskning”, som referenten läst i för detta referat. Det är Anna-Lena Hultman och Ted Rosvall som skrivit den. Rekommenderas!

Kurt Åberg
Referent


2010


Det digitala hemmet

berntson.jpg (15096 bytes)Datatekniken sprider sig alltmer i våra hem och TV, Datorer och Telefoner blir mer och mer hopkopplat med varandra, även trådlöst. För dig som inte kunde delta kommer här ett ovanligt detaljerat referat.

Ämnet för dataträffen  på Postmuseum 10-11-23 var Det digitala hemmet och hade lockat ca 40 deltagare. Dagens föreläsare hette Karl-Erik Berntson från SeniorNet Hässelby-Vällingby. Han presenterade sig som teknikansvarig, cirkelledare och han har tematräffar om bl a Google. Det visade sig att han var en mycket mångkunnig person med djupa tekniska kunskaper, som han presenterade på ett intressant sätt som fångade deltagarna.

Han började med att presentera Moores lag (Gordon Moore var Intels grundare): ”Antalet transistorfunktioner i en integrerad krets kommer att fördubblas vartannat år åtminstone till år 2015.

IBM kom med sin första PC 1981 med Microsoft DOS.

Datorns elektroniska minnen:

 • RAM – primärminne

 • Flashminnen – USB

 • SSD-minnen kan ersätta hårddiskar (inga rörliga delar) när dom blivit billigare, finns i viss utsträckning redan nu, men dyra.

Hårddiskutveckling:

 • 1995  10 GB

 • 2000  100 GB

 • 2005  500 GB

Satsningen går mot allt mindre fysiska format för att passa en växande marknad av bärbara datorer med mindre effektutveckling och batteridrift.

Därefter kom han in på skillnaden mellan Plasma- och LCD-TV.

 • Plasma-TV har bra färgkontrast men är känslig för ljus miljö och kräver stora rum.

 • LCD-TV passar i mindre rum och ljus miljö, färgkontrasten är dock något sämre.

 • OLED = Organiska lysdioder för färgskärmar och belysning. Dekorationsbelysningar – The future of Lightning.

 • Genomskinliga skärmar kan vara bra i bilar.

Laptop och pekdatorer, verkar ta över marknaden. ”Rolltop”, designprojekt visades. Rulle som rullades ut och blev dator. Fascinerande!

Surfplattor och pekdatorer

 • Följande konkurrerar:

 • Apple Ipad

 • Samsung Galaxy

 • Toshiba Folio

 • Asus 12”

 • Dell Studio One 19”

Nätverk – trådlös router kopplas till hårddisk och printer 300 Mb/sek

Kryptering WPA2, det enda som fyller säkerhetskrav, akta er för WEP!

Morgondagens digitala hem

Det här kommer att finnas enligt Karl-Erik:

 • Trådlöst nät ersätter alla kablar (dock icke elkablar och transformatorer, ingen trådlös lösning finns)

 • Familjearkivet på separat stor hårddisk (Terrabyte-nivå), inga CD:er, DVD:er och VHS:er i fortsättningen

 • Datalagring

 • Skrivare kan kopplas till alla datorer i hemmet på ett enkelt sätt, trådlöst

 • Allt kopplas ihop:  TV, Mobil, Dator

Internets utveckling: Antal användare har ökat med 150 milj/år fr 1998 och är idag 1,6 miljarder i världen.

Giganten på marknaden verkar bli Google, Microsoft i bakvattnet (liksom Nokia, när det gäller mobiler). Man har:

 • Google sökmotorer och databaser

 • Internetmolnet 24 x 7 = 24 tim/dygn, 7 dagar i veckan

 • Indexering av hemsidor med karakteristiska begrepp.

 • Antal servrar 500 000 i 24 ”server farms” = 20 000 datorer per farm.

Elefanternas dans:

 • Apple, grundare Steve Jobs

 • Microsoft – Internet Explorer, PC, DOS, Windows, Office mm.

 • Google – tjänster, program

Mobiler :

 • Apple - Ipod, Iphone

 • Google – Android

 • Wmob

Chrome OS, stark konkurrent till Windows, när det snart presenteras, kännetecken:

 • Googles datorer uppdateras

 • Uppgradering sker i Googles datorer

 • Virus – endast operativsystem i datorn – svårare att plantera skadlig programvara.

 • Piratkopior: ”icke-produkt”, dvs eftersom programmen ligger i molnet, kommer inte virusattackerna in i dessa, liksom dom i dag kommer in i våra PC:er.

Integritetsaspekten är ett svårt kapitel i den nya Google-världen, men Microsoft försöker mota Olle i grind, nu kan man köra Office på nätet/molnet, gratis:  Office Starter Word Excel heter det.

Microsoft Web Apps är verktyget

Apple försöker med Ipad

Microsoft försöker konkurrera ut Google med Bing sökmotor , men det går inget vidare.

WP7 operativsystem till mobiler försöker nu MS rädda mobilmarknaden med.

Noterat av Birgitta Althén (i samarbete med Kurt Åberg)


IT i hemmet & trådlösa nätverk

Denna dataträff den 26 oktober blev dessvärre en flopp som jag i viss mån får ta’ på mig ansvaret för.
En stor ursäkt till det 45-tal medlemmar som kommit för att höra Karl-Erik Berntson berätta om ”det digitala hemmet”!
När vi tidigare varit på Postmuseum har vi haft tillgång till en bärbar dator därifrån. Vi hade hoppats att Stadsdelsförvaltningen skulle ge oss samma utrustning i denna lokal. Så har åtminstone ännu inte skett. Det skulle göra att uppkopplingen till den i lokalen befintliga utrustningen som Bildprojektor och Internetanslutning skulle vara väl intrimmad.
Min personliga dator, som jag tidigare använt i det här samman-hanget var på grund av sin ålder och mängden installerade program inte alls samarbetsvillig, trots att den tidigare fungerat bra vid uppkoppling till K@nelbullens trådlösa nätverk och hade MS Office 2007 som behövdes för presentationen. Den tid jag hade till mitt förfogande för att få det hela att fungera var en dryg timme, som jag bedömde skulle vara tillräckligt, räckte inte till.
Den bärbara dator vi lånade från K@nelbullen för att försöka lösa problemet, visade sig sakna MS Office helt, vilket inte gjorde saken bättre.
Lokalen är inte heller helt klar för träffarna; saknar bl.a. fungerande mikrofonutrustning; men fungerade någotsånär vid föregående träff.
Nästa gång får vi försöka se till att den lösning som finns fungerar bättre, bl.a. ska styrelsen köpa in en ny dator som vi ska använda för Dataträffarna.

Hälsningar Tore


Windows7?
Funderar du på att uppgradera dina program till Windows 7 och Office 2010? Vad behöver man tänka på och vågar man göra det själv?
Det var ämnet på höstens första dataträff. Det var också premiär för dataträffarnas nya lokal, i en konferenssal strax intill Kanelbullen på Rosenlundsgatan 44 A.
     Vilka ämnen ska vi ta upp på dataträffarna? Detta ventilerades också vid träffen som ägde rum den 14 september 2010.
Kom med önskemål och förslag!


Sommaruppehåll


PC för Alla
eller snarare dess aktuella jubileumsnummer, som innehåller över 200 sidor och en DVD där bl.a. alla tidningar fr.o.m. 2000 finns i elektronisk form, var föremålet för säsongens sista dataträff tisdagen den 11 maj 2010. Vi som inte var där får måhända ett referat här från någon som deltog?


Sociala Nätverk
handlade det om vid dataträffen den den 28 april.
Anita Rissler från SeniorNet Lidingö, var dagens gäst och hon hade valt underrubriken Vem litar du på? med tanke på att en viss försiktighet är att rekommendera när man lägger ut saker på nätet om sig själv och andra. Se t.ex www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/sociala-natverk-pa-webben .
Begrepp och kommentarer.
Twitter. Tillåter max 140 tecken.
Linkedin. Exempel på s.k. UGC, dvs User Generated Content. Skapa din egen umgängeskrets.
Ning.com. Tidig UGC, tyvärr ej längre gratis.
Datorbiten. SNSweden. Du måste ha medlemsnummer för att kunna läsa, men rekommenderas av Anita. Svar inom en halvtimme!?
Delicious. Social bookmaking. För favoritlitteratur. Något för bokslukare.
Facebook. I särklass störst i sammanhanget. Ett par miljoner användare bara i Sverige. Ursprung: Harward i USA. Hur ska en stackars lärare ha en chans att från start tilltala sina studenter med förnamn? Svar med hjälp av Facebook! Senaste, dock diskutabelt, påhitt är en s.k. GILLA-knapp. SNSweden finns här, t.ex.
Cc= crazy common, begrepp inom området bildrättighet på t.ex Flickr.
Podcast och RSS. Medierna flyttar in i datorn.
Posterous. Blogga enkelt!
Drop.io.  Används av SNLidingö.
Sammantaget gav Anita Rissler en intressant bild av ett område i stark ock snabb tillväxt. Själv finns hon på Facebook och svarar gärna på frågor.


Fråga oss om data
löd uppmaningen inför dataträffen den 23 februari och den riktades särskilt till nybörjare. Det var denna gång inte så många som infann sig. Om det beror på att kollektivtrafiken i Stockholm var utslagen av snö och kyla, på att inbjudan kom sent eller på att allt färre betraktar sig som nybörjare inom data låter vi vara osagt. Men det gav ju desto större möjligheter för de närvarande att ställa frågor, och en del av dem blev tillfredsställande besvarade. Mycket kom att handla om säkerhet, spam och annat elände.


Med DV-kamera och dator
var rubriken när Södermalmsklubbens Filmgrupp berättade om sin verksamhet och visade egna filmer vid dataträffen den 16 februari..
Några medlemmar ur Filmgruppen visade exempel på vad man numera rätt enkelt kan göra med en videokamera, en dator och ett videoredigeringsprogram. Och en del om vad som behövs och hur det går till. Och hur kul det är. För all del också en del om de problem som kan uppstå.
     Bland åhörarna fanns många som hade videokamera men väldigt få som prövat att redigera sina filmer i datorn. Förhoppningen var att dagens träff skulle vara en stimulans att börja nyttja även datorn i filmsammanhang - och kanske att en eller annan skulle vilja delta i filmgruppens fortsatta övningar (intresserade kan mejla till Anna Schönberg, epost annagunilla1935@gmail.com.


Internet
- Hur kan man ansluta till internet?
- Vilka möjligheter finns och vilka är fördelarna och nackdelarna?
- Inte minst – vad kostar det?
kring detta ämne delade Tore Linderoth från vår styrelse med sig av sina erfarenheter vid dataträffen den  3 februari.


Office
Vad är Office? Vad använder man det till? Finns det olika sorts Office? Behöver jag det? Vad kostar det? Finns det olika versioner av Office? Kan man köpa en del av Office? Om detta berättade vår vice ordförande Tore Linderoth på årets första dataträff tisdagen den 19 januari.


2009

Microsoft Windows 7!
joakim.jpg (26224 bytes)Microsoft har nu släppt sin svenska version av sitt senaste operativsystem.
Varför ska vi uppgradera? Vad vinner vi? Hur uppgraderar man från Vista och Windows XP? Vilka olika versioner finns och vad ska jag välja? Dessa och många andra frågor belystes av
Joakim Karlén, produktchef för Windows i Sverige, vid dataträffen den 10 november.
     Joakim visade på en rad nya finesser i Windows 7, t ex vad gäller fönsterhanteringen, sökfunktioner och aktivitetslisten. Ändringar som verkar vara bra, men som kanske inte motiverar att man som vanlig datornyttjare springer och köper ett nytt operativsystem. Billigast och enklast är om man väntar tills det är dags att köpa ny dator (till jul kanske?), då följer Windows7 med nästan på köpet.
     Om man vill uppgradera sin Vista så se till att välja motsvarande version av Windows 7 och i samma språkversion, rådde Joakim. Och använd gärna de hjälpmedel som finns för att kolla hur bra din dator klarar bytet (det kommer snart länkar till olika nyttigheter här).
     Att gradera upp från XP innebär i praktiken att man gör en hel nyinstallation, men ens filer, favoriter, epostinställningar, mejl m m sparas undan och kan återinläggas efteråt. Detta till trots är det förstås alltid bra att ha en backup, gärna på en extern hårddisk.
     Inget epostprogram ingår i Windows7, men Windows Live Mail och flera andra Live-applikationer finns att hämta gratis.
     Windows7 Home Premium är lämpligaste versionen för de allra allra flesta privatkunder. En av de 70 närvarande (dert var smockfullt alltså) försågs omgående med ett exemplar av den versionen, den lottades ut på entrébiljetterna, liksom en del andra presenter från Microsoft.

Här kommer en del tips direkt från Joakim:

För dig som vill lära dig mer om Windows 7 och få guider kring hur du installerar till exempel rekommenderar jag dig att titta på:
http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-7?os=win7 som är startsidan för Windows 7 på svenska.

Här hittar du bra guider och hjälp-sidor.
http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows7/help

Windows 7 bloggen där jag och några svenska kollegor skriver hittar du här: http://www.win7bloggen.se/Blogg/category/Privat.aspx

För att kontrollera om din dator är lämplig att uppgradera till Windows 7: Använd detta verktyg ”Windows 7 Upgrade Advisor”: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=sv&FamilyID=1b544e90-7659-4bd9-9e51-2497c146af15

Innan du startar en uppgradering så rekommenderar jag er att läsa den här webbsidan: http://www.win7bloggen.se/Blogg/post/hur-sparar-jag-undan-dokument-och-instllningar-innan-en-uppgradering.aspx

Windows Easy Transfer eller Windows Filöverföring hittar du på denna hemsida: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=2B6F1631-973A-45C7-A4EC-4928FA173266&displaylang=sv

Angående antivirusprogramvaror, så finns det några gratisversioner som ger ett bra grundskydd som ni kan prova:
Avira
http://download.cnet.com/Avira-AntiVir-Personal-Free-Antivirus/3000-2239_4-10322935.html?part=dl-10322935&subj=dl&tag=button&cdlPid=11012914
AVG
http://download.cnet.com/AVG-Anti-Virus-Free-Edition/3000-2239_4-10320142.html?tag=mncol
Dessa två är exempel på programvaror som jag själv testat och som fungerar bra. Det finns många produkter som är mer kompletta, ger ännu mer skydd och som inte är gratis, såsom Norton, McAfee etc etc, men dom känner ni säkert till redan.
Microsoft kommer att släppa en svensk version av vår Microsoft Security Essentials men den är inte tillgänglig ännu. Microsoft Security Essentials liknar de gratisprodukter du ser ovan och kommer ge ett bra grundskydd för virus.
En engelsk version av Microsoft Security Essentials på Engelska kan du hämta här ifall du vill prova redan innan den svenska versionen kommer.
http://download.microsoft.com/download/A/3/8/A38FFBF2-1122-48B4-AF60-E44F6DC28BD8/mssefullinstall-x86fre-en-us-vista-win7.exe


Dataprylsamhället
En redogörelse för vilka intressanta dataprylar mm som finns åtminstone i Kjell & Co:s sortiment fick de som var med på dataträffen den 20 oktober.   Oskar Ström från företaget i fråga berättade och visade en del nyttigheter. Hoppas någon som var där kommer med ett litet referat att ta in här.


Att få igång datorn

Förra dataträffen handlade om att skaffa ny dator. Vid dataträffen den 29 sept berättade Pelle Carlson och Tore Linderoth om vad man ska tänka på och göra när man kommit hem med datorn och vill köra igång den.
Det handlade om konkreta saker som sladdar och kontakter, om att bekanta sig med datorn och dess program, att se till att datorn har ett fullgott skydd mot virus, spioner och hackers, och att skaffa sig ett vettigt internetabonnemang och epostadress så att man sedan lugnt kan ge sig ut i cyberrymden. Slutligen berördes också den viktiga frågan om hur man får support när det strular - för det gör det alltid, särskilt om man är nybörjare.

Även om många av besökarna i många fall inte alls var nybörjare och inte heller hade någon nyköpt dator att skrämma igång hemma, så föreföll de flesta nöjda med att tillbringa eftermiddagen på Postmuseum - ute ven höstvinden i knutarna.


Att köpa dator
är en viktig affär,men inte så enkel.Vad behöver jag och vad betyder ”grekiskan” i reklamen? Det har ju kommit nya typer av datorer också som inte gör det hela lättare.
Vår vice ordförande Tore Linderoth ägnade höstens första dataträff åt dessa frågor tisdagen den 8 september.


Internet
handlade det om vid vårens sista dataträff den 12 maj. Närmare bestämt om hur  man kan ansluta till internet.
    Vice ordföranden i vår styrelse, Tore Linderoth, var den som berättade om de irrgångar som finns att ta sig in på Internet.
     De anslutningar som finns är följande:

 • Telefonledning – antingen via modem eller ADSL
 • TV-kabel
 • Separat kabel – koppar eller glasfiber
 • Trådlös förbindelse – Mobilt Bredband, WIFI eller sattelit

Fördelen med telefonledning är att den redan finns på plats och att man redan har ett abonnemang för telefoni. En del bärbara datorer har inbyggt modem. Nackdelen med telefonmodem är att det går långsamt (56 Kbit) och att telefoni och internet blockerar varandra, samt att man får betala för varje minut som man är uppkopplad.
     ADSL använder visserligen de gamla ledningarna men tekniken är annorlunda. Internetuppkoppling och telefoniförbindelse kan ske samtidigt. Hastigheten är betydligt högre och man betalar en fast avgift per månad oavsett hur mycket man ”surfar” s.k. bredband. Man betalar mellan 259 kr/månad för 1,5 – 2 Mbit/sek och 359 kr/månad för 12 – 24 Mbit/sek (Telias priser). Den stora fördelen är att man vid bredband använder Internet vid behov utan att snegla på klockan hela tiden. Nackdelen med ADSL är att den övre hastighetsgränsen troligen är nådd.
     TV-kabel finns i allmänhet i flerfamiljshus, liksom ett kabelTV-abonnemang. Som exempel ser ComHems (tre hål i väggen) system ut enligt följande:
- Hål 1: TV, både analog och digital
- Hål 2: (IP-)Telefon, som ofta kan fås gratis om man använder de andra två hålen.
- Hål 3: Data, Fördel: Bredband från Uppströms 0,18 -0,25 Mbit/sek och Nedströms 0,4 – 0,5 Mbit/sek för 99 -169 kr/mån till Uppströms 7 – 10 Mbit/sek  och Nedströms 25 – 30 Mbit/sek för 399 – 469 kr/mån. 
     Separat kabel förutsätter att fastighetsägaren beslutar att dra separata leningar, koppar eller glasfiber, till samtliga boende. I dessa kablar kan förutom Internettrafiken, även IP-telefoni och TV-kanaler rymmas. Denna lösning finns inte färdig från början och blir därför initialt dyrast och mest tidskrävande. Fördelen är att man får den framtidssäkraste lösningen som ger den högsta hastigheten/bredbandet.
     Trådlös förbindelse innehåller Mobilt bredband, viket egentligen är en mobil-telefonuppkopplig med 7,5 Mbit/sek till en kostnad på 249 kr/mån och WIFI, vilket är ett trådlöst LAN på offentliga ställen. WIFI kan kosta eller vara gratis. Här finns också, ännu föga använt, Sattelituppkopplig.

Föredragshållaren, Tore Linderoth, lovade, efter publikens önskemål, att skriva ut ett kompendium i ämnet. De som så önskade kunde mot en kostnadsersättning på 20 kr beställa ett sådant att distribueras via E-post.


Släktforskning
var ämnet för dataträffen den22 april. Chris Henning, från Genealogiska Föreningen
informerade. Han
är mycket engagerad i ämnet och har hållit på i många år.
     Chris berättade mycket initierat om vilka uppgifter som man behöver och var man får tag på dem. Många gånger är svårigheten att tyda gamla dokument som dels kan vara otydliga, dels är på svårläst gammelsvenska. Många dokument har flyttats och kunskapen om vad som hänt med dem har försvunnit. Dokumenten kan också blivit förstörda elle skadade i samband med brand och andra händelser.
     Chris Henning hade också en del material i tryckt form och på CD-skivor som deltagarna fick titta på och kunde köpa under rasten. Tyvärr försvann en bok och en CD-skiva utan att någon kände sig manad att betala för dem! En tråkig händelse som man inte trodde man skulle behöva uppleva.
     Deltagarna frågade livligt och det hördes att det fanns många åhörare som redan var engagerade i ämnet.
     Chris Henning avtackades efter föredraget av Tore Linderoth med en slant för besväret.


"Fiffiga finesser"
nordbo2090324.jpg (19867 bytes)bjöds vi på av John Kvarnström, en av klubbens mer datakkunniga stödpersoner, vid dataträffen den 24 mars.
     Praktiska tips på hur man anpassar sin dator så att den blir snabbare, säkrare och mer lätthanterlig.
John undviker för egen del: Vista, automatiska uppdateringar, gratisprogram, onödiga cookies, Norton, U3-program (som följer med på nya USB-pinnar), XP:s brandvägg, ljud på hemsidor och annat lullull, systemåterställning, korthandel på nätet, dels för att undvika risker, dels för att få datorn att jobba snabbare.
     Han visade också hur man gör sig av med onödiga filer i datorn, tar bort onödiga program, ändrar inställningar i Internet Explorer m m. Vill man öka datorns snabbhet mer radikalt är dock mera arbetsminne (RAM) en bra åtgärd (dock inte mer än vad datorn tål).
     Vidare rekommenderades mellanlandning i Anteckningar för att rensa bort HTML m m från text som man hämtar från nätet, innan man t ex gör om till ett Word-dokument (från txt till doc). Vill man kunna se alla filers "efternamn" kan man i t ex Mina dokument under Verktyg/Mappalternativ/Visning se till att filnamnstilläggen alltid syns.
     Om man nyttjar Google tool-bar kan man gärna ställa in webbläsaren på att starta med tom sida, rekommenderade John. Och han tipsade om att använda * (asterisk) som "joker" (wild card) vid sökningar på nätet när man är osäker på en del av sökordet. Kanske också vid sökning lägga till ordet wiki, så får man de träffar som finns i uppslagsverket wikipedia (och det täcker ofta vad man är ute efter)..
    Detta och mycket annat avhandlades inför en som vanligt fullsatt salong. När vi gick ut i det något för tidiga aprilvädret var vi måhända fortfarande förvirrade, men på en lite högre nivå, och en hel del goda råd hade noterats i våra anteckningsböcker. Bland annat att inte ändra i en fungerande dator (om man inte är säker på vad man gör). Och att göra bara en ändring i taget, så blir det lättare att backa om man hamnar fel. Där stod säkert också telefonnummer och epostadress till John (finns också nåbart via Hjälp-knappen här på Söderklubbens hemsida).


Datasäkerhet - gratis?

Vid dataträffen den 4 mars berättade Pelle Carlson om olika möjligheter att skydda sin dator och sina data utan att det kostar något extra. För det första gäller det att ha en aktuell backup på sina viktiga filerden dag nånting händer med hårddisken. Det vet vi ju alla, men det slarvas en hel del med det.
     Program som skyddar mot virus och spionprogram och brandvägg som skyddar mot intrång finns för privatpersoner tillgängligt gratis på nätet. Mot virus är såväl AVG som Avast bra program, och brandvägg kan man få i form av Zone Alarm. Men har man router inkopplad ingår brandvägg i den och i Vista finns också en bra brandvägg (även i XP, men kanske inte lika bra). Mot spionprogram skyddar t ex AdAware, men Windows defender (som kan hämtas gratis från Microsoft om man inte redan har den) kräver färre åtgärder från användaren.
När det gäller spam och falska meddelanden som begär ens inloggningsuppgifter el dyl (s.k. phishing) tyckte Pelle att man klarade sig rätt så bra med sunt förnuft. Men det finns ju också gratis program som sorterar undan spam - dock riskerar man att ett och annat riktigt mejl också hamnar i skräpkorgen.
     Om man trots alla försiktighetsåtgärder tror att det hänt något otillbörligt med ens dator kan man kolla hälsoläget för den på olika sätt på nätet. Två exempel nämndes, nämligen F-secure health check och Microsofts Windows one-care.
     En hel del frågor ställdes från den som vanligt månghövdade publiken, och en del av dem fick också svar.
     Vad Pelle däremot glömde att säga något om var att man givetvis ska hämta hem viktiga uppdateringar till sitt Windows-program, men det är ju något som normalt sker automatiskt. Även andra program behöver då och då uppdateras eller uppgraderas.


Hundra dataträffar har det varit före de ovan nämnda. Vill du veta vad som hände de 100 gångerna så får du klicka här.